DNB tror ikke Norges Bank vil sette opp renten til tross for høyere inflasjon

Selv om prisveksten er over inflasjonsmålet på 2 prosent, tror ikke DNB Markets at Norges Bank øker renten. Årsaken er uro i markedene grunnet koronaepidemien.

Fredag kom de norske inflasjonstallene. Fra juni 2019 til juni 2020 gikk konsumprisindeksen (KPI) opp 1,4 prosent, og den steg 0,2 prosent fra mai til juni 2020.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) økte med 0,4 prosent fra mai til juni. Tolvmånedersveksten var 3,1 prosent i juni 2020, opp 0,1 prosentpoeng fra mai 2020. Norges Bank hadde på forhånd anslått 3,2 prosent, mens DNBs analytikere spådde 3 prosent.

Når kjerneinflasjonen er over målet, ville det i en normalsituasjon vært naturlig å tenke at Norges Bank skulle sette opp renten, melder DNB Markets i en pressemelding. Det presiseres imidlertid at denne våren har vært annerledes – sett i lys av uroen i markedene som følge av koronaepidemien.

– Vi tror ikke Norges Bank vil reagere på den høye prisveksten, selv om kjerneinflasjonen nå er relativt høy i forhold til deres inflasjonsmål på 2 prosent, heter det i pressemeldingen.

– I tillegg har økonomien vært gjennom en aktivitetsstans som tilsier at lave renter behøves for å stimulere til aktivitet på kort sikt, står det videre.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

I juni forble styringsrenten som forventet uendret på null prosent. Renten ble satt til 0 prosent for første gang i historien 7. mai, og allerede da varslet sentralbanksjefen at den kan bli værende på det nivået fram til 2023. Neste rentemøte er 20. august.