Innenriks

DN: Equinor får 2,3 milliarder til havvindpark

Equinor og resten av partnerskapet bak havvindparken Hywind Tampen får 2,3 milliarder kroner i statsstøtte til prosjektet, ifølge Dagens Næringsliv.

Av Dag Kjørholt

Støtten kommer via statsforetaket Enova. Avisa skriver at Hydro hadde den gamle rekorden. I 2014 fikk konsernet 1,5 milliarder kroner til en energieffektiv aluminiumsfabrikk på Karmøy.

Det var Teknisk Ukeblad som først meldte at de elleve flytende havvindmøller midt i Nordsjøen vil få statsstøtte.

Enova holder pressekonferanse i Oslo torsdag ettermiddag. Temaet er Equinors søknad om støtte til Hywind Tampen.

Statsminister Erna Solberg (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) skal være til stede.

De øvrige som vil presentere prosjektet, er statssekretær Richard Gaarder Knutsen (Frp) i Olje- og energidepartementet, administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova og Pål Eitrheim, som er konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor.

Les også: Nok vindkraft i Europa til hele verden

5 milliarder kroner

Equinor presenterte prosjektet i august i fjor. Møllene skal gi strøm til oljeplattformene Gullfaks og Snorre.

Hver mølle skal bære en turbin med effekt på 8 MW. Til sammen vil parken ha en effekt på 88 MW.

Parken er budsjettert til å koste 5 milliarder kroner. Equinor har søkt om 2,5 milliarder kroner i støtte fra Enova for å bygge parken, og det er ventet en investeringsbeslutning i løpet av året.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kritikk og støtte

Fiskeridirektoratet og Norges Fiskarlag har begge bemerket i høringsuttalelser at Hywind Tampen kommer i konflikt med viktige fiskeområder.

– De legger større beslag på areal enn de behøver, sa seniorrådgiver Sonja Elin Kleven Jakobsen i Norges Fiskarlag til Teknisk Ukeblad i februar i år.

Rådgiver Bård Aarbakke i Fiskeridirektoratet viste til at mølleparken vil dekke et havområde på 9 kvadratkilometer på overflaten, og opp til 22 kvadratkilometer med forankringssystemer på havbunnen.

– Legges det opp mot Snorrefeltet i stedet, på samme kote, så er det ikke til hinder for noe fiske. Nå er det planlagt midt mellom de to oljefeltene Snorre og Gullfaks. Her kommer det i konflikt med trålingen, sa han.

Fremskrittspartiets energipolitisk talsmann Terje Halleland er av en annen oppfatning.

– Dersom dette stemmer, er jeg veldig fornøyd med at det nå ser ut til at Enova støtter det prosjektet som har kommet lengst i utviklingen av norsk havvind. Hvis disse planene blir realisert, er det viktig at prosjektet inkluderer hele verdikjeden slik at hele kompetansen til norsk industri løftes, sier han til NTB.

Mer fra Dagsavisen