Innenriks

Disse 11 leder bompengeopprøret landet over

De har bakgrunn fra alt fra MDG til Frp. Her er politikerne som vil stille til valg for Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Bilde 1 av 2

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) vil stille liste i elleve kommuner og fire fylker. Blir listene godkjent, vil over 1,3 millioner nordmenn få muligheten til å stemme på partiet i lokalvalget.

Flere fikk for alvor opp øynene for den politiske kraften i partiet da FNB i Bergen fikk hele 16,9 prosent oppslutning i en enkeltmåling fra Respons for Bergens Tidende i forrige uke. I tillegg til Bergen vil partiet stille liste i følgende kommuner: Oslo, Stavanger, Sandnes, Skien, Porsgrunn, Askøy, Sola, Klepp, Alver og Øygarden. Til fylkestingsvalget vil de stille liste i Viken, Rogaland, Vestland og Vestfold og Telemark.

Forsker Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning mener veksten til FNB er ganske unik.

– Det er uvanlig at vi ser et slikt ensaksparti som forsøker å bygge seg opp nasjonalt ved å føre flere lister lokalt, sier Saglie.

– Hva slags vekstpotensial har FNB?

– Den viktigste saken for velgerne er ikke bompenger. De fleste er mest opptatt av velferdsspørsmål som for eksempel helse og skole, men om det lokalt er bompengeprosjekter som er spesielt omstridt, kan de mobilisere på det, sier Saglie.

LES OGSÅ: Bompengekrangel i SV og Rogaland SV vil avvikle bompenger

– Ikke ensaksparti

Samtlige av listetoppene Dagsavisen har intervjuet, avviser at FNB er et ensaksparti.

– Vi er et blokkuavhengig parti som er opptatt av mer enn bare bompenger, sier listetopp i Oslo Bjørn Revil.

Partiets lokallag i Oslo vil blant annet forbedre kollektivtilbudet og jobbe for mer åpenhet i forvaltningen, forteller Revil, som tidligere har vært politisk aktiv i Venstre. Oslo FNB har folk på lista som har vært aktiv i alt fra Senterpartiet til Miljøpartiet De Grønne.

Listetoppen i Bergen, Trym Helge Aafløy, er heller ikke med på at partiet hans er et ensaksparti. FNB i Bergen har laget et lokalt valgprogram, med 102 saker, hvor partiet også tar opp behovet for et godt oppvekstmiljø fritt for mobbing og slår fast at «nødvendig rehabilitering av kommunale bygg skal være blant kommunens fremste prioriteringer i årene som kommer».

Aafløy engasjerte seg tungt i bompengesaken «fordi det er så urettferdig».

– Vi bor i et land som roser seg av å være demokratisk, men som har utviklet en så udemokratisk måte å skatte innbyggerne på, sier Aafløy.

– Urettferdig finansiering

– Den norske skattepolitikken er bygget på at den som tjener mest, skal bidra mest, at vi yter etter evne. I bompengesaken har vi fraveket dette prinsippet, sier Aafløy.

– De kaller bompengene en avgift, men det er ikke korrekt. Det er en ren fiskalskatt. Bompengene er ikke lenger knyttet til å finansiere en enkelt tjeneste. I Bergen er det veldig lite av bompengene som går til veier. Pengene brukes til å finansiere annen velferd, sier han.

Aafløy er ikke motstander av bompenger som en avgift for å finansiere vei, sier han.

– Om bompengene går til en vei som gjør livet enklere for folk, er det greit å dra inn bompenger – så lenge man tar bort bommen når veien er finansiert. Men det er ikke slik bompengene brukes. Det er en flat skatt som brukes til å finansiere generelle velferdsformål, sier Aafløy som betegner FNB som et sentrumsparti.

Bruke mer oljepenger

Partistifter Frode Myrhol fra Stavanger bruker en annen betegnelse enn Aafløy om partiets tilhørighet. Han kaller partiet «et blokkuavhengig parti i sentrum» og legger partiet til venstre for Venstre i følgende akse: Sp, MDG, Venstre.

– Her i Stavanger er vi ofte enige med partiene på venstresiden i saker om skolepolitikk og velferd, mens vi oftere stemmer med høyresiden i samferdselssaker. Vi er kanskje først og fremst et byutviklingsparti, sier Myrhol.

Myrhols motstand mot bompenger handler om at det er usosialt at alle betaler like mye. Han mener staten har tre alternativer når det skal bygges nye veier: Å omprioritere i budsjettene, å bruke av oljefondet eller å øke skattene, eventuelt arbeidsgiveravgiften.

Men de finansieringsløsningene er det ikke alle lokallagene som støtter. I Oslo mener FNB at mange av prosjektene som finansieres av bompenger, ikke burde blitt gjennomført i det hele tatt.

– Jeg mener for eksempel at det er unødvendig å bygge en ny trikketunnel opp til Ekeberg. Jeg synes også det er ganske råflott å bruke 13 milliarder på sykkelfelt, sier listetopp i Oslo Bjørn Revil.

Her er førsteplassen i de 11 kommunene FNB stiller liste

Bjørn Revil (1967)

Listetopp i Oslo

Gift og har ett barn. Jobber som lærer i rettslære og historie på en videregående skole. Skriver turbøker og har vært quizmaster på en irsk pub på Grünerløkka i mange år. Har bakgrunn fra partiet Venstre.

###

Foto: Privat

Trym Helge Aafløy (1963)

Listetopp i Bergen.

Født i Tromsø, vokste opp i Bergen. Har en bachelor i økonomi fra BI. Har drevet med vin og sjokolade, men er for tida opptatt av bompengesaken på heltid.

###

Foto: Per Thieme/ RA

Frode Myrhol (1972)

Partistifter og listetopp i både Stavanger og Rogaland.

Bor på Eiganes i Stavanger. Jobber som rådgiver i Gjensidige, men har 80 prosent permisjon fordi han sitter som gruppeleder for FNB i bystyret i Stavanger og er listetopp i Rogaland og partistifter og -driver også på nasjonalt plan. Myrhol kjører en Audi A3 dieselbil.

###

Foto: Roy STorvik/ RA

Ellen Karin Moen (1967)

Listetopp i Sandnes i Rogaland.

Moen gikk ut av Sandnes Frp i 2012 etter en bitter personstrid, ifølge Rogaland Avis. I januar 2013 kunne hun fortelle til sine Facebook-venner at hun meldte overgang til Høyre: «Det er med stor stolthet jeg i dag kan formidle at jeg, i respekt for meg selv og mine borgerlige velgere i Sandnes Kommune, har gleden av å kunne kalle meg for HØYRE politiker.» Nå er Ellen Karin Moen altså listetopp for FNB i Sandnes. Hun er også programleder og styreleder i Radio Kos og har en Youtube-kanal der hun legger ut sanger hun synger – blant annet en egen FNB-sang på melodien til «Have You Ever Seen the Rain».

Tommy Ballestad (1983)

Listetopp i Skien i Telemark.

Politisk bakgrunn fra Bypartiet i Skien, som han trakk seg fra i 2017. Ballestad har siden vært uavhengig i kommunestyret. Begrunnelsen han oppga da han trakk seg, var at Bypartiet skulle skille seg ut fra de andre, men at det ikke ble slik. Var sammen med Arne H. Jakobsen og Mari Byberg Knudtsøn initiativtaker da FNB startet opp i Telemark. Ballestad driver et tømrerfirma i eget navn.

Mari Byberg Knudtsøn (1992)

Listetopp i Porsgrunn i Telemark.

Ingen politisk erfaring før hun engasjerte seg mot nye bommer i Grenland i 2016. Da var hun delaktig i å opprette Facebook-gruppen «Nei til bommene i Telemark» og skrev leserinnlegg i lokalavisen.

Hun har erfaring med barn og salg og servicebransjen, ifølge FNBs omtale av henne. Hun skal ifølge samme kilde være «opptatt av rettferdighet, og at alle skal inkluderes».

Jann Atle Jensen (1973)

Listetopp i Askøy i Hordaland.

Jensen sitter i dag i Askøy kommunestyre for Demokratene. Der har han ifølge Askøyværingen vært en av partiets mest framtredende lokalpolitikere siden 2007. Demokratene har i hele perioden vært tydelige motstandere av bompenger. Jensen sier til lokalavisen at han vil videreføre arbeidet han har gjort for Demokratene når det gjelder bompenger og eiendomsskatt når han nå stiller for FNB.

Ove Evertsen (1962)

Listetopp i Sola, en nabokommune til Stavanger.

Jobber i Nav, styreleder i Asia Massasje og Healing AS og Pon Helsehus AS. Har bakgrunn som Ap-politiker og satt i kommunestyret og formannskapet i Stavanger på 1990-tallet.

###

Foto: Privat

Aina Larsen Grude (1965)

Listetopp i Klepp i Rogaland.

Larsen Grude driver et enkeltpersonforetak som driver med rengjøring. Larsen Grude forteller at det var «bommene som fikk henne på beina». Hun engasjerte seg i NOK er NOK og gikk i demonstrasjonstog, men innså at hun måtte ta kampen politisk og tok kontakt med FNB i Stavanger. I tolvte time rakk Larsen Grude og resten av laget i Klepp å stille liste. Hun var vært delvis ufør i mange år, men jobber når hun makter, sier hun til Dagsavisen. Larsen Grude har ingen politisk bakgrunn. Hjertesakene er de uføre, fattigdom og kampen mot bompengene, som knekker økonomien til de fattigste i samfunnet, sier hun.

Morten Klementsen (1964)

Listetopp i Alver, nord for Bergen.

Sitter i kommunestyret i Meland for Bygdelista Folkeviljen. Klementsen er innehaver av selskapet Ide Reklame Morten Klemetsen og styreleder og største eier i Boletto AS, som gjennom nettsiden firmagaven.no selger miljøvennlig reklame- og PR-materiell.

Einar Hadler Jacobsen (1963)

Listetopp i Øygarden utenfor Bergen.

Har partipolitisk bakgrunn fra Frp. Jobbet som oljeingeniør siden 1980-tallet, jobber nå med «corporate development» i Lumic AS, som driver med maskiner til aqua-næringer. Denne jobben fikk han etter å ha fortalt til Bergens Tidende hvor vanskelig det var å plutselig stå uten jobb etter oljekrisen for snart fem år siden.

Mer fra Dagsavisen