Diskusjon om ledervervet i Venstre. Selv avviser Skei Grande debatten og henviser til valgkomiteen

Flere Venstre-politikere ønsker en diskusjon om ledervervet i partiet. Selv avviser partileder Trine Skei Grande debatten og henviser til partiets valgkomité.

Grande har vært Venstres leder siden 2010, mens nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.

Til Dagbladet sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark at han «ønsker velkommen» en diskusjon om partiledelsen. Han mener utskiftninger er på høy tid.

– Det framstår ganske klart at det bør gjøres endringer i partiledelsen. De tre har sittet ganske lenge. Vi behøver nye og yngre krefter, sier han.

Ikke svar

– Vi må finne ut av veien videre. Vi har ikke noen svar her i dag, sa stortingsrepresentant Guri Melby til NTB på vei inn til sentralstyremøtet i Venstre tirsdag.

Sentralstyret drøftet da valgresultatet på 3,9 prosent i kommunevalget.

– Vi har lagt bak oss et av de tøffeste årene i vår moderne historie. Jeg tror det virkelig startet med utvidelsen av regjeringen og de debattene som fulgte rundt det, sier Melby.

Flere Venstre-politikere ønsker nå en diskusjon om ledervervet i partiet, men Venstre-leder Trine Skei Grande selv avviser debatten og henviser til partiets valgkomité, skriver NTB.

Fakta på bordet

Etter det NTB forstår, ble sentralstyret tirsdag enig om å evaluere valget og få alle fakta på bordet.

Videre samles partiets folkevalgte på den årlige landskonferansen i Oslo i oktober, samtidig som det skal settes i gang et strategiarbeid i samarbeid mellom sentralstyret og stortingsgruppen.

På landsmøtet til våren skal partiet vedta et nytt prinsipprogram. Dette arbeidet anses som viktig for å meisle ut en ny profil for Venstre som et grønt og liberalt parti. I denne sammenhengen er det også ventet en ny EU-debatt i partiet.

Men enkelte Venstre-folk har for lengst ment at tiden er moden for fornyelse i partiledelsen. Grande har vært Venstres leder siden 2010, mens nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012.

Stjørdal

VG har snakket med ordførerkandidatene Børre Børresen i Tana og Leif Eggen i Stjørdal som vil bytte ut ledelsen.

– Det er en tid for alt. Tiden er inne for å skifte hele partiledelsen, og det bør skje i god tid før stortingsvalget, på Venstre-landsmøtet neste år, sier Børresen.

Eggen sier at også at han tror partiet har behov for en ny partileder som kan lede an mot stortingsvalget i 2021.

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere om det er behov for fornyelse i partiledelsen.

– Det overlater jeg til valgkomiteen å vurdere, sier hun til NTB.

NRK har snakket med valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen. Han vil ikke kommentere om det bør gjøres endringer i ledertrioen.

Venstre-ordfører Alfred Bjørlo sier til kanalen at han ønsker en skikkelig runde på sammensettingen av ledelsen i månedene framover. (NTB)