Innenriks

Diskriminering av 
gravide rammer bredt

ARBEIDSLIV: Likestillings- og diskriminerings­ombudet hevder ­diskriminering av gravide skjer i langt flere sektorer enn bare helsevesenet. Nå krever ombudet at regjeringen tar grep i hele arbeidslivet.

De siste ukene har Dagsavisen gjennom flere artikler satt søkelyset på diskriminering av leger i forbindelse med graviditet eller foreldrepermisjon. Etter Dagsavisens avsløringer lovet helseminister Bent Høie at diskriminering i helsesektoren ville få konsekvenser.

- Graviditetsdiskriminering er det temaet vi i likestillings- og diskrimineringsombudet får absolutt flest henvendelser om. Det holder ikke at helseministeren lover å rydde opp i helsesektoren. Hele arbeidslivet trenger ambisiøse grep, sier likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik.

Les også: Gravide presses ut av jobben

Bredt problem

- Fra første dag jeg startet som diskriminerings- og likestillingsombud så jeg en klar tendens til diskriminering av gravide­ kvinner i arbeidslivet, forteller hun.

De siste sju årene har Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) hatt 1.337 saker om graviditet og foreldrepermisjon. LDO forteller at disse er omtrent jevnt fordelt mellom offentlig og privat sektor, og de får henvendelser fra folk i mange ulike yrkesgrupper.

- Vi får saker fra alle sektorer, offentlig og privat, fra akademia og fra ufaglærte. Diskriminering knyttet til graviditet og foreldrepermisjon er et samfunnsproblem som går langt utover helsesektoren, sier Ørstavik.

Hun poengterer at antallet klager som kommer inn til LDO også er en svært liten andel av de faktiske tilfellene av diskriminering.

- Det er ytterst få som tør, orker og makter å si ifra. De fleste finner seg dessverre i å bli diskriminert, sier Ørstavik.

Les også:

Klar tendens

Ørstavik er svært opptatt av at når Høie nå sier at han skal ta tak i problematikken, må han passe på at diskriminering ­faktisk begynner å svi.

- Slik dere i Dagsavisen har vist over de siste ukene, skjer det ingen ting med de sykehustoppene som diskriminerer unge gravide. Konsekvensen er at diskriminering kun svir for dem som blir diskriminert. Det er så utrolig feil, sier hun.

LDOs tall tyder også på at det å være midlertidig ansatt gjør folk ekstra utsatt for ­diskriminering. Omtrent en fjerdedel av henvendelsene om graviditetsdiskriminering kommer fra folk i midlertidige stillinger. Bare de siste to årene har LDO fått 70 slike henvendelser.

- At regjeringen nå ønsker å åpne opp for mer bruk av midlertidige stillinger gjør oss derfor alvorlig bekymret for at det vil gjøre gravide enda mer utsatt for diskriminering, sier Ørstavik.

- Vi ser tydelig i våre saker at jo svakere tilknytning du har til arbeidsgiver, jo større sjanse er det for at du blir diskriminert, sier hun.

Informasjon må ut

Ørstavik framhever at det er svært viktig å sikre at både arbeidstakere og arbeidsgivere får informasjon om hva slags lover og rettigheter som eksiterer, i tillegg til å få på plass konkrete sanksjoner mot diskriminering.

- Jeg har utfordret barne- og likestillingsminister Solveig Horne til å passe på at alle gravide får informasjon om hvilke rettigheter de har i arbeidslivet når de besøker helsestasjoner. Men dette er en investeringskostnad. Dersom Horne og Høie mener graviditetsdiskriminering er like alvorlig som alle oss andre, så forventer jeg at de derfor også setter kraft bak ordene og synliggjør arbeidet i statsbudsjettet for 2015, sier hun.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen