Innenriks

Dette er pensjonsstriden i LO

Årets lønnsoppgjør skulle bli et pensjonsoppgjør. Nå peker enkelte i LO på muligheten for å skyve på de vanskeligste pensjonsdiskusjonene.

Tirsdag neste uke vedtar LOs representantskapsmøte sitt krav til årets lønnsoppgjør. De nærmeste dagene jobber LOs inntektspolitiske utvalg med å lande sin innstilling, som skal være klar på mandag. Pensjon er den største hodepinen. Dragkamp og hestehandelen mellom forbundene er i gang.

KOMMENTAR: Lønnsoppgjøret: Null er tull (Arne Strand)

Pensjon

I år er ikke «vårens vakreste eventyr» bare et lønnsoppgjør – men et hovedoppgjør hvor også pensjon står på tapetet.

Siden 2006 har bedriftene vært pålagt å spare tjenestepensjon for arbeidstakerne. Mange LO-forbund vil nå ha pensjonsordningene inn i tariffavtalen for å få forhandlingsrett, noe NHO har blankt avvist.

Forbundsvis

En av «kranglesakene» er hvilken forhandlingsmodell oppgjøret skal ha. Skal forbundene forhandle hver for seg eller i en samordna blokk? Fellesforbundet, som er LOs nest største forbund, har vedtatt at de vil ha forbundsvise oppgjør. Det betyr at Fellesforbundet vil være førstemann ut i forhandlingene, og resultatet vil legge rammen for de andre forbundene. Det er det vi kaller frontfagsmodellen.

Leder Jørn Eggum har argumentert for at Fellesforbundet er i stand til å ta pensjonskampen på vegne av alle LO-forbund.

På motsatt side har Handel- og Kontor og EL- og IT tatt til orde for et samordna oppgjør.

Det betyr at forhandlingene løftes opp et hakk, slik at det er LO som forhandler mot NHO. Forbundene mener dette er den beste måten å sikre at tjenestepensjon kommer inn i tariffavtalene.

Alt tyder på at Fellesforbundet får det som de vil. Historisk sett har aldri LOs representantskap overkjørt ønsket fra Fellesforbundet.

Neste utfordring er derfor hvilket mandat Fellesforbundet skal få fra LOs representantskap.

LES OGSÅ: – Alt annet enn null er uforsvarlig

Skyve på det

I januar la Fellesforbundet og motparten, Norsk Industri, fram en utredning av pensjoner, noe man ble enige om å gjøre allerede i oppgjøret i 2014. Fellesforbundet og Norsk Industri er omforente om en modell for innskuddsbasert tjenestepensjon der arbeidstakerne selv må opprette en personlig pensjonskonto og selv velge leverandør.

Norsk Industris leder, Stein Lier-Hansen, sa den gang at han er glad for at de har oppnådd enighet om dette, men avviste at enigheten vil strekke seg inn i det kommende tariffoppgjøret. «Pensjon er ikke tariffestet, og (...) dermed hører det ikke hjemme i et oppgjør, sa han til NTB.

Det irriterer, og for flere forbund er det uaktuelt å legge seg på en slik linje.

Handel og Kontor har pekt på at modellen diskriminerer kvinner. De vil heller ha brede kollektive løsninger og en pensjonsmodell med lik pensjon for kvinner og menn.

Det inntektspolitisk utvalg baler med, er derfor hvilke mandat Fellesforbundet skal gis på vegne av fellesskapet. Et mandat som ligger tett opp til Fellesforbundets egen modell, vil skape reaksjoner.

Enkelte peker på at en mulighet er å forskyve de største utfordringene med pensjon til neste oppgjør.

Sagt med andre ord: Forbundene får forhandle det de er «kar» om, men fra sentralt hold kan man se på spørsmål som likeverdig pensjon mot 2018.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Møtte veggen

En annen nøtt er de «hemmelige» møtene mellom LO-Gerd Kristiansen og NHOs Kristin Skogen Lund.

Gerd Kristiansens uttalelser om å løfte pensjonsspørsmål ut av årets oppgjør skal ha vakt reaksjoner internt i LO.

Bedre ble det ikke da Klassekampen omtalte møtene mellom toppledelsen i NHO og LO. Målet med møtene skal ha vært å lande en storstilt omlegging av pensjonssystemet.

VG skrev imidlertid forrige uke arbeidet har havarert. Ifølge avisen har planene møtt betydelig motstand internt hos både LO og NHO.

Skogen Lund har tilbakevist påstandene og sier til NTB at samtalene pågår fremdeles. Både Kristiansen og Skogen Lund understreker at samtaler på toppnivå ikke er til hinder for årets oppgjør.

LES OGSÅ: Slik gikk det ifjor

Mer fra Dagsavisen