Marcel Kokou Ayivi (30) og Ambreen Pervez (33) tar sikte på en lederjobb. FOTO: HILDE UNOSEN

Dette er morgendagens toppledere

De har både en og to bachelorgrader, mastergrad og toppkarakter i norsk. Etter å ha deltatt i NHOs lederkurs, vant de selvtilliten tilbake.

I 2010 søkte 228 høyt utdannede personer med innvandrerbakgrunn i Oslo og Akershus om å delta på NHO-kurset Global Future. 25 nøye utvalgte fikk plass. Denne uka avsluttet lederspirene prosjektet som skal føre dem til toppen av norske bedrifter.

 

Integreringsprogram

De snakker godt norsk og er høyt utdannet. Noen av dem har både doble og triple universitetsgrader. Likevel har mange av dem strevd med å få seg jobb i Norge.

Dagsavisen skrev i forrige uke om innvandrerkvinner som sliter med å få faste stillinger i norsk arbeidsliv. Noen mangler høyere utdanning og arbeidserfaring, mens andre har fullført studier i hjemlandet. Gjennom integreringsprogrammet Global Future ønsker NHO å få høyt utdannede, norskspråklige innvandrertalenter inn i lederstillinger.

Gjennom Global Future har de 25 deltakerne fått dyrket sine karriereambisjoner og styrket selvtilliten. Ved kursstart ble hver og en av dem tildelt en mentor. Etter halvannet år med retorikk, bedriftsøkonomi, lederskap og nettverksbygging, har flere av dem fått nye og bedre jobber.

Til høsten starter kull nummer to sin etappe. Allerede før søknadsslusene ble åpnet torsdag, hadde 254 personer meldt sin interesse.

 

Marcel Kokou Ayivi (30) fra Togo

- Jeg er statsviter fra Universitetet i Tromsø, og har en bachelor i endring- og ledelsesstudier. Under studietiden var jeg politisk engasjert, og hadde mange varierte styreverv. Etter jeg fullførte graden, søkte jeg opp mot 200 jobber i alt fra vasking til sekretærjobb, men fikk ingen. Jeg kom med glede og et «jess, nå skal jeg få meg jobb!» ut fra studiene, men fikk kun fem intervjuer. Nesten hver gang kom jeg på tredjeplass. Jeg spurte om de kunne gi meg én god grunn til det, og da svarte de: «du er overkvalifisert». Men det er dumt å spekulere i hvorfor jeg aldri fikk jobben. Uansett, i august 2011 fikk jeg fast stilling i Flyktninghjelpen. Gjennom Global Future har jeg lært hvordan jeg kan bli en god leder, lede meg selv og veilede andre. Vi har hatt en god mentorordning, praktiske øvelser i lederskap og kurs i retorikk. Gjennom programmet har jeg avlagt en eksamen på BI. Det gikk veldig bra.

 

Ambreen Pervez (33), 
opprinnelig fra Pakistan

- Jeg er kriminolog fra Universitetet i Oslo, og har i tillegg en master i Community Studies fra England. Jeg er oppvokst i Norge, men foreldrene mine er fra Pakistan. Med to mastergrader i hånda, sto jeg og tvilte på min kompetanse fordi jeg søkte og søkte, men fikk ingen jobb. Det har vært godt å møte andre i samme situasjon gjennom Global Future. Her har jeg fått et nettverk og gode venner. Jeg fikk gjort om en 30 prosent stilling i et sykehus til 100 prosent i løpet av jobbintervjuet. Der kjører jeg nå en minivariant av Global Future i rekrutteringen, og lærer andre å bli gode ledere. Global Future har vært en viktig anerkjennelse, som har styrket min kompetanse og selvfølelse. Jeg er en ressurssterk kvinne med minoritetsbakgrunn.

 

Christopher Millan (31) 
fra Mexico

- Jeg kom til Norge i 2003 med en revisjonsutdanning fra Mexico. Jeg søkte jobber innen økonomi, men fikk aldri invitasjoner. Det gikk ut over selvtilliten. Global Future ga meg troen på at jeg kunne nå mine mål i mitt nye hjemland. Nå har jeg blitt forfremmet flere ganger på kun ett og et halv år. De siste fem årene har jeg gått fra å være renholder til å bli filialsjef i Forex bank.

 

Anastasia Pavlovskaya (28) 
fra Russland

- Jeg var 14 år da jeg kom fra Russland til Norge. Jeg har to bachelorgrader, en i samfunnsvitenskapelig fag med fordypning i sosialantropologi og en sosionomgrad med fordypning i internasjonalt og interkulturelt sosialt arbeid. I tillegg har jeg en tolkekvalifisering. Jeg har hatt jobb hele tida, men det er snakk om å komme seg videre. Jeg tar en master nå i sosialt arbeid hvor jeg kommer til å fokusere på profesjonsforskning, og går over i en ny stilling i Nav. Jeg ønsker meg inn på direktoratnivå.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no