Innenriks

Det koster å bli rusfri

Det er dyrt å være alkoholiker. Men det koster å få hjelp til å slutte å drikke også. 119.000 kroner tar den private klinikken Vangseter for et seks ukers opphold.

Over helsides annonser med bilde av en vinflaske annonserer den private rusinstitusjonen Vangseter etter klienter med teksten: «Kjenner du noen som har et rusproblem? 70.000 nordmenn drikker alkohol tilsvarende en flaske vin hver eneste dag.»

Det som ikke står i annonsen eller i brosjyrene som ligger på Vangseters egne nettsider er prisen klinikken tar for et seks ukers opphold. Den er 119.000 kroner.

 

Bedriftene betaler

- Vi har for det meste brukere som får oppholdet dekket av bedriftene de jobber i. Eller de betaler selv. Vi ønsker ikke brukere som vil få økonomiske problemer av å være i behandling hos oss. Vi er ikke til for at folk skal øke sin ulykke, sier Jens Christian Petersen, daglig leder på Vangseter Klinikk.

- Men mange rusavhengige får nettopp problemer med å styre økonomien, og kan kanskje ikke betale 120.000 kroner?

- Vi er opptatt av å hjelpe mennesker til å slutte å drikke alkohol. De som kommer til oss må ha bestemt seg for at det er et riktig skritt. De fleste er godt voksne mennesker over 40 år som er i jobb og har nedbetalt gjeld. De har bestemt seg for å slutte å investere i noe som ødelegger livet deres, sier Petersen.

Bergens Tidende (BT) skrev i går at det private kompetansesenteret Fanaseteren i Bergen tilbyr å finansiere oppholdet på 120.000 kroner for seks uker, for eksempel med forbrukslån i Santander med 9,8 prosent rente. Fanaseteren åpnet i mai i år, har 28 plasser og tilbyr behandling for avhengighet av spill, rus og mat. Tilbudet om behandling på kreditt ble fjernet fra nettsidene etter at BT tok kontakt.

 

Svea Finans

Ifølge BT har også Vangseter i åtte måneder tilbudt hjelp til finansiering av oppholdet på hjemmesiden sin i et samarbeid med Svea Finans.

- Åtte måneder er ikke riktig. Vi hadde en avtale med Svea Finans fra april til september, fordi tre klienter etterspurte tilbudet. Men rentene ble for høye. Ingen, ikke én, er innvilget lån hos oss, sier Petersen.

Vangseter hadde en rammeavtale med det offentlige fra 2006 til 2009, men er i dag helt privat. I brosjyren som henvender seg til arbeidsgivere «som er avhengige av ansatte som er avhengige», listes det opp følgende fem symptomer på alkoholavhengighet: Høyt fravær. Mestrer ikke arbeidsoppgaver. Økonomiske problemer. Sosiale problemer. Dårlig allmenntilstand. Ifølge Vangseter kan bedriftens helseforsikring dekke oppholdet for den ansatte.

Petersen understreker at alle som søker om behandlingsplass på Vangseter blir oppfordret til å sjekke ut sine rettigheter i det offentlige først.

- Avviser dere mange som ikke har råd til behandling?

- Vi får mange telefoner fra fortvilte mennesker som vil ha hjelp. Hører jeg at de er unge, forteller jeg med en gang at Vangseter kanskje ikke er stedet. Vi avviser dem ikke, men informerer om pasientrettigheter og loser dem videre. Til fastlegen, Nav og spesialisthelsetjenesten. De fleste voksne har jo betalt skatt i mange år og har rett til hjelp av det offentlige. Det er mange gode behandlingstilbud. Problemet er de lange ventelistene. Hos oss får du plass på dagen, sier Petersen.

Mer fra Dagsavisen