Innenriks

– Det føles dypt urettferdig

– Jeg er stolt av årene jeg jobbet i Nordsjøen, men det har blitt en sørgelig historie, sier Matthew Egan (72). Han er en av dykkerne likestillingsombudet tar opp kampen for.

Bilde 1 av 3

– Det føles dypt urettferdig at utenlandske dykkere er stengt ute fra kompensasjonsordningen og det stiller det norske folket i et dårlig lys. Norge har snudd ryggen til oss, sier amerikanske Matthew Egan (72).

LES OGSÅ: Likestillingsombudet mener dykkere diskrimineres

Blir diskriminert

Egan er én av rundt 2.000 utenlandske dykkere som jobbet på norsk sokkel mellom 1965 og 1990. I 2010 søkte han om å bli kompensert for helseplagene han har pådratt seg som følge av dykkeroppdragene, men fikk avslag fordi han ikke var medlem av norsk folketrygd i perioden.

Som Dagsavisen skrev i går, mener likestillings- og diskrimineringsombud (LDO) Sunniva Ørstavik at vilkåret om medlemskap i folketrygden er et brudd på diskrimineringsloven. Hun har derfor klaget arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) inn for likestillings- og diskrimineringsnemnda på vegne av Egan og de andre utenlandske dykkerne.

Sliter med helsa

Arbeidsdepartementet er ikke enig i ombudets vurdering og avventer nemndas uttalelse, opplyser statssekretær Kristian Dahlberg Hauge.

Egan er i dag bosatt i Johannesburg med kone og barn. Han jobbet som metningsdykker på Ekofiskfeltet i 1975–1977 om bord fartøyet Arctic Surveyor for det norske dykkerselskapet Scan Dive. Egan forteller at han i juni 1975 var involvert i en ulykke sammen med dykkerpartneren. En gasslekkasje gjorde at han og partneren fikk tilført helium direkte i dykkerhjelmen, og det endte med at partneren fikk hjertestans. Egan forklarer at han fikk brakt dem begge til overflaten og at partneren overlevde.

Ingen medisinske undersøkelser ble utført i etterkant, og Egan ble sendt tilbake til havbunnen med en ny kompanjong kort tid senere.

I ettertid har Egan slitt med helsa. Han forteller om hjerteinfarkt og høyt blodtrykk, ødelagte lunger og tap av hørsel og hukommelse.

– Jeg er blitt bedt om å fremme kompensasjonskrav, men hvordan skal jeg dokumentere skader som skjedde for 35–40 år siden? De norske dykkerne ble tilbudt medisinske undersøkelser hos spesialist, men verken jeg eller de andre utenlandske dykkerne har fått det samme tilbudet, sier Egan.

Ifølge LDO var utenlandske dykkere involvert i 76 prosent av ulykkene mellom 1965 og 1990.

– Det var virkelig en gullalder for Norge, og mange risikerte livet i arbeidet som ble gjort. I begynnelsen jobbet vi tolvtimersskift sju dager i uka på havdypet. Det var farlig arbeid, og mange av oss døde. Innsatsen vi gjorde, burde bli anerkjent, sier Egan.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Norge presset på

Det var den norske staten som presset på med dypdykking, forteller leder Henning Olav Haug i Offshore Dykker Unionen (ODU). – Oljeselskapene ville ilandføre oljen i England og USA, men myndighetene ville ha den til Norge for å bygge opp sektoren. Det økte risikoen for ulykker, sier Haug.

Oljeforsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo (UiO) bekrefter at de utenlandske nordsjødykkerne har hatt mye å si for Norges velstandsutvikling. Han tror departementet fastholder medlemskapsvilkåret i frykt for nye pengekrav.

– Stortinget har vist vilje til moralsk ansvar, mens den norske staten har vanskelig for å ta dette innover seg. Siden de utenlandske dykkerne er den svakeste gruppen, får de lide mest for det, sa Ryggvik til Dagsavisen i går.

LES OGSÅ: 1,7 mill mer til nordsjødykkerne

Ikke kompensert

Matthew Egan har ikke mottatt kompensasjon verken fra hjemlandet USA eller fra afrikanske myndigheter, forteller han.

– Jeg har overlevd disse årene fordi jeg er selvstendig næringsdrivende og har kunnet tilpasse hverdagen etter helsesituasjonen min, sier Egan, som i dag er pensjonert.

Ifølge Egan ble verken han eller kollegaene om bord Arctic Surveyor tilbudt medlemskap i folketrygden mens de jobbet på norsk sokkel.

Egan har foreløpig ikke tatt stilling til om det er aktuelt å bringe kompensasjonskravet inn for domstolen. Ifølge LDO kan verken ombudet eller nemnda pålegge departementet å utbetale kompensasjon til utenlandske dykkere.

Men Egan har en klar oppordring til arbeids- og sosialministeren:

– De utenlandske dykkerne bør tilkjennes et engangsbeløp på linje med de norske, og bør i tillegg få en anerkjennelse av arbeidet de utførte, sier han.

Mer fra Dagsavisen