Innenriks

- Det er veldig steile fronter

BRUDD: Etter en uke med forhandlinger har ikke frontfagene blitt enige om noe så helst. Nå er det opp til Riksmekleren å hjelpe Fellesforbundet og Norsk Industri med å komme til enighet.

Fellesforbundet brøt forhandlingene som har pågått en drøy uke, og partene måtte derfor til Riksmekleren i går.

- Vi er ikke blitt enig om noe, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, på vei inn i et innledende møtet med riksmekler Nils Dalseide.

Han varsler at viljen er stor for fortsatt å stå hardt på egne krav.

- Vi tåler ikke utgifter som svekker konkurranseevnen vår ytterligere. Avstanden er stor på flere sentrale spørsmål. Vi har ikke fått lønnskravet ennå, men det vil sikkert ikke gjøre det enklere når det blir lagt på bordet, sier Lier-Hansen.

Avvist

Fellesforbundet fikk ikke gehør for noen av sine krav, og mener det var rett å bryte.

- Vi er ikke blitt enige om så mye, og synes framdriften på de ulike sakene var for slakk. Vi har avtaleutløp denne måneden og må ha et løp som gjør at vi kommer trygt i havn innen fristen, sier forbundsleder Arve Bakke.

Fellesforbundets viktigste sak er å få tariffestet pensjonsavtalene i privat sektor, og sikre menn og kvinner like pensjonsrettigheter.

- Så langt har ikke pensjon vært vanskeligere enn andre temaer fordi vi ikke har gått inn i det kravet ennå, sier Bakke og legger til:

- Vi skal få en løsning også på pensjonsspørsmålet. Når vi har reist det som krav, mener vi selvfølgelig at det skal være mulig for arbeidsgiversiden å innfri det kravet. Men her gjenstår mange diskusjoner med Norsk Industri før vi kan konkludere.

- Hva er grunnen til den dårlige framdriften?

- Det er ikke noe mer dramatikk i det enn at begge parter føler at før man skal enes om en konklusjon, så skal den være godt forankret på begge sider.

- Tida jobber mot oss

Selv om forhandlingsklimaet er «sivilisert», legger ikke Norsk Industri skjul på at avstanden er stor.

- Det er veldig steile fronter. Vi er uenige, og begge parter står på sine posisjoner, sier Lier-Hansen.

De har nå fått tydeliggjort hva de er uenige om.

- Det er et litt annet presisjonsnivå på hva de ulike partene har av krav og hvordan kravene skal forstås. Men det går for tregt, så jeg er for så vidt enig med Fellesforbundet at vi nå kan bryte og dermed komme inn i en meklingsprosess. Vi har ikke kommet så langt, og tida jobber imot oss. Derfor må vi få megleren på banen, sier Lier-Hansen.

Meklingen starter i dag klokka 10. Dersom den frivillige meklingen ikke lykkes, blir det tvungen mekling, vanligvis i fire dager. Et eventuelt meklingsbrudd betyr streik fra 2. april.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen