Verden

– Det er ikke noen vei tilbake til tiden før Trump

Norge må bli mindre avhengig av USA framover, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Det er et dypt splittet og polarisert amerikansk samfunn som denne uken har gått til valgurnene for å utpeke landets nye president, oppsummerer SV-leder Audun Lysbakken. Han mener Norge gjørt klokt i å frigjøre seg mer fra USA i årene som kommer.

– Det er ikke noen vei tilbake til tiden før Trump, sier Lysbakken og fortsetter:

– Den uroen og polariseringen vi ser i USA er ikke et resultat av Trump. Trump er et resultat av et samfunn som er slitt i stykker gjennom mange år, ikke minst på grunn av de vanvittige økonomiske forskjellene, sier Lysbakken.

Les også: Trumps uttalelser vekker oppsikt: – Jeg er veldig urolig 

Vil styrke samarbeidet i Norden 

Han tror vi vil se et USA som satser mer på alenegang framfor internasjonalt samarbeid framover og at konflikten mellom stormaktene USA og Kina kommer til å øke. Lysbakken er også bekymret for at USA vil flytte seg lenger unna Norge i viktige verdispørsmål som blant annet angår demokrati og klima.

– Det betyr i sum at Norge bør redusere sin avhengiget av USA og knytte oss nærmere til de landene vi har mest til felles med, som naboene våre i Norden, sier SV-lederen.

Foruten å styrke båndene til våre nordiske naboer, bør Norge prioritere nasjonalt forsvar framfor å delta i amerikanske operasjoner utenlands, mener han.

Les også: Presidentvalget blir en valgthriller – sjekk resultatene her!

Kritiserer regjeringen 

Lysbakken er kritisk til vanetenkningen han mener har preget norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk de siste årene.

Saken fortsetter under bildet. 

ST.PETERSBURG, RUSSLAND 20190409.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg møter pressen på  hotell Europa    tirsdag morgen, i forbindelse med  hennes deltakelse ved International Arctic Forum i St. Petersburg.

Foto: Berit Roald / NTB

Norsk utenrikspolitikk er preget av vanetenkning, ifølge SV-leder Audun Lysbakken. Her er utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Erna Solberg (H) under et besøk i St. Petersburg i fjor. Foto: Berit Roald/NTB

– Regjeringen har flyttet Norge enda nærmere USA og har gjort oss enda mer sikkerhetspolitisk avhengige av USA gjennom for eksempel utplassering av amerikanske styrker på norsk jord.

Også da Trump vant valget for fire år siden, tok Lysbakken til orde for et linjeskifte i norsk utenrikspolitikk og advarte i Dagsavisen om at avstanden mellom USA og Norge ville øke under Trump.

– Fikk du rett? 

– Både ja og nei. Årene etterpå har vist at avstanden har økt og min bekymring er enda større i dag enn for fire år siden. Jeg ser de helt åpenlyse autoritære tendensene hos Trump og vil like sterkt som da etterlyse en diskusjon om klokskapen i at Norge er så avhengig av et land som er så splittet, så uforutsigbart og hvor demokratiet nå er i en krise.

Les også: Alt du trenger å vite om presidentvalget 2020

Ap: – Må hindre ny opprustning 

Også Anniken Huitfeldt (Ap), som leder utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, etterlyser et sterkere nordisk samarbeid.

– Vi må ha flere bein å stå på utover samarbeidet med USA. Vi må samarbeide mer aktivt i Norden og utdype samarbeidet med EU-landene, ikke minst Tyskland, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20201005. 
Anniken Huitfeldt (A) under Trontaledebatten i stortinget.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Anniken Huitfeldt (Ap) mener Norge må jobbe for å hindre ny opprustning i Europa. Foto: Terje Pedersen/NTB 

Huitfeldt mener det viktigste sikkerhetspolitiske målet for Norge må være å hindre utplassering av nye atomvåpen i Europa, og viser til at både USA og Russland har trukket seg ut av nedrustningsavtalen INF.

– Det er viktig å hindre ny opprustning i Europa etter at avtalen om å fjerne mellomdistanseraketter ikke gjelder lenger. Vi har alt å tjene på lav spenning mellom Russland og nabolandene, sier Huitfeldt.

Hun tror USA vil vende blikket mer mot Asia framover og at Norge må ta større ansvar for sitt eget forsvar. Det er en utvikling som startet allerede under tidligere president Obama, minner hun om.

I 2016 ba Obama NATO-landene om å bruke mer på forsvaret, i tråd med avtalen fra 2014 om å bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på nettopp forsvar.

Samtidig understreker Huitfeldt at Norge er avhengige av å ha allierte.

– Vi seiler mer i nord enn tidligere, og det må ligge til grunn at vi har ansvar i våre egne nærområder. Men her er det snakk om såpass store havområder at Norge ikke klarer seg best alene. Vi trenger venner og allierte, sier Huitfeldt.

Les også: Før valget i 2016 sa han at Trump ville vinne. Her er hva forskeren sier i år (+)

Søreide: Norge fortsetter samarbeidet

Norge kommer til å fortsette samarbeidet med USA framover, sa utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) onsdag formiddag.

– Vi ser fram til å videreføre det gode samarbeidet vi har med USA med den som velges til president, skriver hun i en e-post til NTB onsdag.

Søreides partifelle, stortingsrepresentant Michael Tetzschner, forventer at også det amerikanske samarbeidet med NATO vil følge samme linjer som før. Han viser til at Trumps trusler om å trekke USA ut av forsvarsalliansen ikke har blitt fulgt opp – tvert imot.

– Hvis man ser på Trumps faktiske opptreden i NATO og Europa, har amerikanernes nærvær heller forsterket seg enn det motsatte, sier Tetzschner.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20170529.
Nestleder av  Kontroll- og konstitusjonskomiteen Michael Tetzschner er på  lukket høring om sikring av viktige offentlige bygg og installasjoner (objektsikring). 
Foto: Vidar Ruud / NTB

Høyres Michael Tetzschner forventer at USA kommer til å fortsette samarbeidet med NATO. Foto: Vidar Ruud/NTB 

Når det gjelder sikkerhetspolitikken i stort, tror Tetzschner mange ønsker en amerikansk retur til det internasjonale fellesskapet velkommen. De siste årene har Trump blant annet trukket USA ut av Parisavtalen.

– Mine forventninger er sterkest knyttet til at EU og USA i større grad vil operere sammen slik at vesten ikke fremstår splittet, sier Tetzschner.

Han mener verdenssamfunnet vil dra nytte av et mer forutsigbart USA.

– Jeg tror mye av verdens stabilitet beror på et USA som er forutsigbart og står ved sine allianser, selv om vi ikke har dårlige erfaringer med NATO-alliansen, sier han.

Les også: Han vokste nærmest opp i Det hvite hus – nå leder USA-nerden «Trumps verden» (+) 

Frp: Norge tjener på en sterk leder

Heller ikke Frps utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, tror USA kommer til å forlate forsvarsalliansen NATO.

– Konsekvensen av det vil bli at amerikansk forsvarsindustri går konkurs, sier han.

Tybring-Gjedde mener Norge tjener på en sterk leder som kan stå opp mot Russland og Kina.

– Med den aktiviteten Russland og Kina har nord i Norge, tror jeg det er bra at USA har egne interesser i å stå imot, sier Tybring-Gjedde.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20190605.
Christian Tybring-Gjedde ankommer Frps ekstraordinære landsstyremøte om bompenger.
Foto: Heiko Junge / NTB

Frp-representant Christian Tybring-Gjedde mener Norge tjener på en sterk amerikansk leder. Foto: Heiko Junge/NTB

Frp-representanten har tidligere nominert Trump til fredsprisen. Likevel frykter han at det framover vil bli lettere for sterke ledere, som Trump, å ty til konflikt etter et angrep.

Ifølge Tybring-Gjedde vil framtidas militære konflikter bære preg av avansert teknologi som det mulig å påføre andre land store ødeleggelser uten å måtte risikere store tap av menneskeliv. Det kan gjøre beslutningen om å gå til angrep mye enklere, tror han.

– Da er det fristende for en sterk leder, som Trump, å bruke denne typen løsninger enn det som har vært vanlig til nå. Man kan også se for seg at Russland tenker slik, sier Tybring-Gjedde.

Mer fra Dagsavisen