– Det blir ikke ekstremt, men veldig grått og kjedelig

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for flom i Oslo og på Østlandet. – Det kan komme opp mot 30 millimeter nedbør i morgen, og det skal fortsette hele uka, sier meteorolog Ingrid Bentsen.

Lavtrykket som førte til flere dødsfall og store ødeleggelser i grenseområdene i Italia og Frankrike i helgen treffer Norge i morgentimene tirsdag.

Værsystemet bringer med seg store nedbørsmengder og NVE har sendt ut gult farevarsel for flom på Østlandet.

Les også: Kraftig uvær - anbefaler å trekke ut støpsler fra stikkontakter

Under grensen

Det massive lavtrykket er forventet å treffe kysten av Norge tidlig tirsdag morgen. Det har imidlertid roet seg på veien fra Sør-Europa til Norge, beroliger vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen.

– Det blir ikke ekstremt, så det er ikke sendt ut noe farevarsel på dette regnværet. Men det blir veldig grått og kjedelig i morgen, med mye regn.

– Hvor mye snakker vi om?

– Det kan komme rundt 30 millimeter på et døgn. Grensen for farevarsel er satt til 50 på Østlandet, opplyser Bentsen.

Krevde liv

Søndag lette redningsarbeidere etter savnede og hjelper flomrammede i grenseområdene mellom Italia og Frankrike. Kraftig regnvær og vind førte til flom og jordskred som rev med seg veier og hus, og flere landsbyer er isolert.

Italienske medier som meldte om sju døde. Åtte mennesker var savnet i Frankrike.

I Norge vil lavtrykket vedvare utover i uka.

– Det blir mye av det samme været utover i uka. På Østlandet blir det lange perioder med nedbør, så det blir ikke store endringer fra morgendagens vær. Det ser bedre ut i vest og nord. Der blir det også mye nedbør, men de får lengre perioder med opphold, sier Bentsen.

Les også: Nesten 11.000 lynnedslag på Østlandet