Derfor trekker Støre parallell mellom moskéangrepet og 22. juli

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier bilder av en smilende gjerningsmann og trusselen om masseskyting gjør det relevant å trekke en parallell til 22. juli-terroren.

Av Kristian Skårdalsmo og Johan Falnes

Støre nevnte selv 22.-juli-angrepet i sammenheng med skytingen i Bærum under mandagens partilederdebatt i Arendal.

– Jeg er opptatt av å si til mange av dem som har fulgt det som skjedde i helgen, med en mulig masseskyting, bildet av en smilende gjerningsmann … Jeg vet hva det skaper av bilder i hodet til folk, sa han til NTB etter debatten sent mandag kveld.

– La oss da si det, la oss se dem og anerkjenne at det er det lov å være urolig for, vi skal se det og stå sammen med dem, sa Ap-lederen.

Kommentar: «Det er et tankegods som sprer seg som gift»

– Vi må se oss i speilet

Moskéangrepet setter spørsmålet om forholdet mellom holdninger og handlinger på spissen, sa Støre under den direktesendte partilederdebatten.

– Jeg har møtt mennesker som er redde. Mennesker som lever i vårt land og opplever at de er utsatt. Mennesker som ser seg om ved dørene. Og jeg tenkte da jeg så bildene fra dette rettslokalet i dag, så er det mange andre som er redde, som ser at her er det forbindelseslinjer til 22. juli, sa Støre.

Ifølge Ap-lederen må vi alle sammen «gå i oss selv».

– Vi må se oss i speilet, og vi må ta en kraftig dugnad i hva vi sier. Vi i politikken må tenke på at når vi snakker, så skal vi som politikere bygge broer, ikke grave grøfter, sa han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ser parallell

Statsminister Erna Solberg (H) la i debatten vekt på at vi må lære av angrepet Bærum. Hun sier at også hun ser parallellen til 22. juli.

– Det er felles at dette er høyreekstremisme. Det er unge menn som tilsynelatende ser ut til å ha handlet på egen hånd, sa statsministeren til NTB.

– Det er klart at det gir noen paralleller, sier hun, samtidig som hun tar forbehold om at etterforskningen av moskéangrepet fortsatt er i en tidlig fase.

Solberg trekker fram diskusjoner på høyreekstreme nettsider som et problem.

– Det som jo kan være, er at vi har fått mer voldsforherligelse enn tidligere i noen av disse miljøene, sier hun.

Debatt: «Philip og Anders. To navn. Norske sådan. Likevel er det jeg som møter fordommer. Hver bidige dag»