Innenriks

Derfor sliter Anundsen

Justisminister Anders Anundsen anklages for å ha feilinformert Stortinget og for å ha brutt asylavtalen med sentrumspartiene.

I KrF og Venstre er tilliten til Anundsen tynnslitt. Selv om ingen offentlig har tatt til orde for det, murres det om mistillit.
Skulle det dukke opp nye opplysninger som forsterker anklagene mot ham, sitter han ikke trygt, sier kilder til Dagsavisen.
Hvordan havnet Anundsen i skrustikken?

Forsikringer i Stortinget

Regjeringspartiene, KrF og Venstre var enige om at terskelen for å gi lengeværende asylbarna opphold skulle senkes og at hensynet til barns beste skulle vektlegges. I påvente av en ny forskrift, startet trøbbelet:
I Stortingets spørretime i fjor vår spurte Venstres Trine Skei Grande om det var lagt politiske føringer på å uttransportere asylbarn før nytt regelverk trådte i kraft. Anundsen avviste dette.
Både han og statsminister Erna Solberg forsikret flere ganger om at praksisen for asylbarn heller var myket opp fordi man ikke lenger prioriterte å sende ut lengeværende asylbarn.
«Noe slikt ville vært en uakseptabel opptreden i henhold til den avtalen vi har med Venstre og KrF» sa Anundsen 7. oktober.
På samme tid brøt det ut full krig mellom samarbeidspartiene: Justisdepartementet leverte et forslag til ny asylbarnforskrift som var så dårlig at KrF og Venstre truet med å trekke seg fra hele asylavtalen.
Så kom skandaleavsløringen fra Bergens Tidende.

Feil instruks

Beskjeden om ikke å prioritere å kaste ut lengeværende asylbarn, hadde ikke nådd Politiets utlendingsenhet, som utfører uttransportene. Anundsen gikk på Stortingets talerstol og beklaget det hele. Kilder sa til Dagsavisen den gang at Anundsen måtte gjøre dette for å unngå et mistillitsforslag. Statsminister Erna Solberg fulgte opp og forsvarte Anundsen. Hun skyldte på dårlig ledelse i Politidirektoratet (POD).
5. desember skrev imidlertid BT at justisministeren har fått detaljerte forhåndsvarsler av POD om alle tvangsreturer av barn som kunne skape støy i offentligheten. Det dreide seg om 62 varsler som omhandler 133 barn. Sps Per Olaf Lundteigen, som sitter i kontrollkomiteen, mente at Anundsen hadde feilinformert Stortinget.
Samme dag kom Anundsen til enighet med KrF og Venstre om asylbarnavtalen. Men på tross av beklagelse og et nytt, liberalt regelverk, har ikke det stanset saken fra å bli en skandale for justisministeren.

Overså advarsel

Etter BTs avsløringer, gjennomførte POD en gjennomgang av asylbarnsakene. Den viste at 108 barn som hadde bodd tre år eller mer i Norge, var sendt ut. Selv om dette er flere enn årene før, forsikret politidirektør Odd Reidar Humlegård om at politiet hadde forstått de politiske føringene – til tross for «skrivefeilen» i instruksen til PU.
I brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen har Anundsen innrømmet at han aldri kvalitetssikret instruksbrevet fra POD til PU, og at han først ble kjent med feilen igjennom BT. BT kunne imidlertid like etterpå vise at feilen ikke skjedde bare en gang, men to. Tre uker etter instruksbrevet kom, ble feilen gjentatt i et oppfølgingsbrev.
På samme tid ble det kjent at flere av asylbarna ble sendt ut av landet til tross for anbefalinger fra UDI: I fjor sommer fikk Justisdepartementet en faglig anbefaling om å begrense utsendelsene til Afghanistan på grunn av situasjonen i landet.

Avtalebrudd

Men det var BTs avsløring om at politiet har prioritert å sende ut asylbarn framfor kriminelle asylsøkere, som fikk begeret til å renne over for sentrumspartiene.
Like etter jul skrev BT at politiet to ganger i 2014 fikk instrukser fra Anundsens departement om å få fortgang i antall returer for å nå måltallene for 2014. Konsekvensen for PU var at man nedprioriterte et prosjekt for retur av kriminelle asylsøkere for heller å prioritere asylsøkere som var enklere å få ut, noe som inkluderer lenge­værende asylbarn.
Både Solberg og Anundsen mener BT ikke har hold i påstanden. Men i et intervju med Dagsavisen i oktober fortalte PU-sjef Kristin Kvigne at man har måttet «lette trykket» på de vanskelige sakene for å prioritere ressurser til «land man ser muligheter».
– Å sende ut barne­familier foran kriminelle asylsøkere er helt mot asylavtalen, sa KrFs Hans Olav Syversen etter avsløringen.
En uke før høringen i Stortinget, slapp BT nok en nyhet: Også afghanske myndigheter har advart Norge om å tvangsreturnere barnefamilier. I et brev truer Afghanistan med å trekke hele retursamarbeidet hvis praksisen fortsetter.
Statssekretær Jøran Kallmyr hevdet dette var feil. Han mente at afghanske myndigheter ikke sendte brev fordi Norge returnerer asylbarn til landet. Avisen kunne tilbakevise dette fredag. I brevet BT sitter på, refereres det eksplisitt til returer av barnefamilier.
Om Anundsen må svare for flere forhold, vil kommende uke vise. Justisministeren har nå svært mye å svare for, sier Venstres Abid Q. Raja, som er nestleder i kontrollkomiteen.
– Jo mer Bergens Tidende avdekker, jo dårligere lys framstår han i, sier Raja til NTB.

Mer fra Dagsavisen