Derfor mener Rødt de vinner LO-velgere: – Vi tar kampene Ap ikke tar

– Folk ser at Rødt ikke bare er en vaktbikkje, men også en trekkhund, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Tiden der industriarbeiderne stemte på Arbeiderpartiet uten å blunke, er langt på vei over. Det konstaterer klubbledelsen på Kværners verft i Verdal i denne reportasjen. 

I den vesle bygda i Nord-Trøndelag har Rødt doblet oppslutningen sin på fire år. Nasjonalt ligger partiet nå på 5,3 prosent i VGs desembermåling, ned fra rekordhøye 6 prosent måneden før. Samtidig har Arbeiderpartiet stagnert på 23 prosent. 

Rødt er det nye Arbeiderpartiet, mener partiets leder Bjørnar Moxnes. 

– Stadig flere tillitsvalgte som er engasjert i fagbevegelsen landet rundt ser at Rødt etter beste evne viderefører arbeiderbevegelsens historiske prosjekt i Norge, sier Moxnes. 

Han viser til tre saker han mener har bidratt til å styrke Rødts posisjon blant de fagorganiserte: kampen mot profitt i velferden, den betente Acer-striden og forbudet mot bruk av innleie i bemanningsbransjen. 

– Det at vi fikk med oss Stortinget på å stramme inn på innleie i bemanningsbransjen tror det var mange fagforeninger som merket seg, særlig innen byggebransjen. 

– Ap var også med på denne innstrammingen? 

– Ja, de flyttet seg ganske langt. Men det var vi som fremmet saken. 

Les hele reportasjen her: Ap mister grepet om industri-kjempen Verdal: – Vi blir ikke lyttet til 

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det er hans parti som viderefører arbeiderbevegelsens historiske prosjekt i Norge. Foto: Mina B. Ræge

– Tar fightene Ap ikke tar

LOs største forbund, Fagforbundet, har tidligere avvist Rødts søknad om valgkampstøtte med begrunnelsen at partiet undergraver trepartssamarbeidet.

Moxnes vedgår at partiet hans ikke står like støtt som Ap på topplanet i LO, men mener likevel at populariteten øker på grunnplanet i fagbevegelsen. Han viser til LOs egen velgerundersøkelse fra tidligere i år som viste at 9 prosent av LO-medlemmene stemte på Rødt i kommunevalget, opp fra 6 prosent valget før. 

 Rødt tar de fightene som Ap ikke helt tar, sier Moxnes og fortsetter: 

– Iblant havner de på feil side, som med Acer, og iblant er de bare lunkne og utydelige, som med velferdsprofitt og bemanningsbyråer. Der har folk erfart hvem som er tydelige på Stortinget. 

Han mener Rødt vinner velgere i fagbevegelsen ved å vise at partiet ikke bare gnåler og gneldrer, men også leverer resultater.

– Det som er nytt de siste årene er at folk ser at Rødt ikke bare er en proteststemme og en vaktbikkje, men også en trekkhund. Vi får med oss venstresiden på forandringer, sier Moxnes. 

Fikk du med deg denne? Vil at LO skal svekke båndet til Ap: – Det er Arbeiderpartiet som drar fordelene av samarbeidet

Drømmer om å bryte sperregrensa 

Rødt-lederen har en klar ambisjon fram mot stortingsvalget i 2021: han vil bryte den magiske sperregrensa og havne på vippen i en ny flertallsregjering.

Men han vil ikke inn i regjeringen selv. 

– Hvis Rødt lander på 4,2 prosent, er ikke det nok til å få gjennomslag for våre saker bak lukkede dører i forhandlinger med mye større partier. Men drømmen er at et nytt flertall skal være avhengig av Rødt for å få forhandlet fram budsjettet sitt. 

Les også: Vedum: – I en rekke saker som berører arbeidsfolk har Senterpartiet vært den tydeligste røsten