Innenriks

Derfor kan ikke FNB og Frp samarbeide mot bommen

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) har som mål å få bort bommen. Frp vil ha bort bommen. Med samme fanesak burde et samarbeid vært nærliggende. Men det er ikke i nærheten.

Bompenger har blitt en kampsak på vei mot høstens kommunevalg. I Stavanger er Frp og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) i tottene på hverandre om hvem innbyggerne bør stemme på for å få vekk bommene.

– Jeg synes det er kjempebra at Frp sier de vil jobbe mot bompenger. Men skal de vinne tilbake tilliten til folket, så må de vise det med handling, ikke bare ord, sier leder i FNB, Frode Myrhol til RA.

– Det jeg derimot ikke synes noe om, det er den kampanjen Frp kjører mot oss lokalt, hvor de tar fram en artikkel fra 2016 der vi hadde et forslag om å øke eiendomsskatten. De vet godt at det var noe vi gikk bort fra i januar i 2018, så det blir bare useriøst. Vi har til og med stemt mot økt eiendomsskatt sammen, sier Myrhol og legger til:

– I det siste budsjettet vi har lagt fram reduserer vi eiendomsskatten med 80 millioner de neste fire årene.

Les også: 53 nye bomstasjoner i Oslo 1. juni - en del bilturer blir billigere

– Sjokkerende forslag

Flere steder på Facebook har Stavanger-politiker Leif Arne Moi Nilsen (Frp) den siste tiden delt en sak fra Aftenbladet i 2016 der Myrhol fronter eiendomsskatt.

– Hadde Myrhols budsjett blitt vedtatt i 2016, så hadde vi betalt for dette i dag, og til neste år. Man lager ikke budsjett for et år. Man lager det for fire, sier Leif Arne Moi Nilsen, og fortsetter:

– Jeg blir bombardert med spørsmål om hvorfor vi ikke kan samarbeide med FNB, da må jeg få lov til å svare på det. Og det er flere årsaker til at vi ikke kan samarbeide, men det at de da ønsket eiendomsskatt er den største.

– Dette er et forslag som de kom med i 2016, de har kommet med nye forslag til budsjetter, uten eiendomsskatt etter den tid, burde man ikke heller krangle om sakene man går til valg på i 2019?

– Ja, meninger kan forandres. Men når han tar fram Siv Jensens uttalelse for ni år siden om at hun skulle fjerne bommene, og at det ikke har blitt gjort, så må han tåle at jeg tar fram dette. Det var et sjokkerende forslag. Og jeg frykter også at FNB kommer til velge rød side framfor blå, og rød side er for eiendomsskatt, da blir det kort vei til å ta fram det forslaget igjen, sier Moi Nilsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Frykter ikke FNB

Moi Nilsen påpeker at det ikke er snakk om noen svertekampanje.

– Det har kommet påstander om at jeg gjør dette fordi jeg er redd for at FNB skal stjele stemmer fra oss. Jeg er ikke redd for noen. Jeg deler dette fordi det hadde vært uærlig å ikke dele dette. FNB sprer usannheter om at noen som helst i Frp har stemt for bom, jeg svare bare med å fakta.

Men han innrømmer at Frp mistet velgere til FNB ved forrige kommunevalg.

– De stjal stemmer fra oss ved kommunevalget i 2015, men det er mange av dem som stemte FNB den gang som ikke hadde gjort det om de visste at pengene skulle hentes gjennom eiendomsskatt, sier Moi Nilsen.

Slik vil de finansiere veien

Dermed blir spørsmålet hvordan FNB ser for seg at man skal betale for veiprosjektene i regionen.

– 70 prosent av pengene som hentes inn i bommer går til annet enn vei. Dermed er det mye å hente bare der, sier Myrhol før han forteller hvor partiet ønsker å hente finansieringen.

– Vi har tre forslag til finansiering i prioriter rekkefølge. Nummer en er en omfordeling av statsbudsjettet, nummer to er å utvide rammene og tilføre midler gjennom oljefondet. Nummer tre er å sette opp skatt på inntekt og næring.

– Men disse forslagene er vel vanskelig å få gjennomført etter et kommunevalg?

– Det stemmer at dette er endringer som ikke vi får gjennomført lokalt. Det vi kan gjøre er å påvirke Stortinget. Lokalt kan vi først og fremst redusere utgiftene, og der er det mye som kan gjøres, svarer Myrhol.

Opprøret

Opprøret mot bompenger startet på Nord-Jæren, men har spredd seg over hele landet. I Drammen, Arendal og Kristiansand har motstanden mot bompenger stakk kjepper i hjulene for byvekstpakkene.

– Folk har gradvis sagt at det er ok å betale litt bompenger, men nå har det blitt tøyd for langt. Det er derfor man ser dette opprøret, sier Myrhol.

Og han føler partiet har tatt flere seiere, selv om det er et stykke igjen til han når målet sitt.

– Målet vårt er å få bort bomfinansiering. Men vi tar de delseierne vi kan på veien dit. Alle reduksjoner av utgifter, og det at alle andre partier nå også ser at dette er vanskelig for mange. Før vi kom på banen så var det ikke noen som nevnte dette med sosial urettferdighet, sier Myrhol.

Les også: Det store bompengehatet

Les også: NAF: – Bompenger rammer de med lavest inntekter hardt

Mer fra Dagsavisen