Innenriks

Derfor feirer vi pinse

Pinsen er for mange hyttetur og hagestell. Men hva er bakgrunnen for denne høytiden?

Saken ble først publisert i pinsen 2019.

Pinse er en kristen høytid som feires 49 dager etter at Jesus sto opp fra de døde.

Pinsedagen feires til minne om at Den hellige ånd kom til apostlene. Pinsedag regnes av protestantiske kristne som fødselsdagen til den kristne kirken, mens katolsk kristendom legger kirkens grunnleggelse til utvelgelse av apostlene og overgivelse av nøkkelmakten til Peter (Matteus 16,19). De ortodokse kristne ser på pinsen som fullførelsen av en lang dannelsesprosess.

Les også: Lange pinsekøer i trafikken ut fra Oslo

Rød farge

Den norske kirke bruker fire forskjellige farger – hvit, rød, grønn og fiolett – til å symbolisere og markere innhold og ulikheter i kirkeåret. Fargen rød, som symboliserer glede og ilden fra Den hellige ånd, er pinsens farge i de vestlige kirkene.

Den røde fargen kan ellers symbolisere offer, martyrium og kjærlighet. Derfor brukes den røde fargen som liturgisk farge også 2. juledag, når man minnes kirkens første martyr, Stefanus. Likedan på olsok, til minne om Olav den hellige.

Når er pinsen?

Første pinsedag er alltid 49 dager (sjuende søndag) etter påskedagen. En annen måte å uttrykke hvilket tidspunkt pinsen kommer på, er at den faller på den 50. påskedagen.

Dette har vært med å gi høytiden navn. Navnet pinse kommer nemlig fra det greske ordet «pentekoste», som betyr femtiende. Dette var opprinnelig navnet på den jødiske høytiden sjabuó som ble feiret den femtiende dagen etter pesach.

I de vestlige kirkene er den tidligst mulige datoen for pinsen 10. mai, den senest mulige er 13. juni.

Mer fra Dagsavisen