Innenriks

- Den nye sjefen må begeistre

AHUS: Den nye Ahus-direktøren må ha evnen til å begeistre, sier styreleder Per Christian Voss. Han oppfordrer alle med synspunkter på sykehuset om å ringe ham.

En av Helse-Norges viktigste jobber står ledig. Nesten et halvt år etter at Hulda Gunnlaugsdóttir gikk av som administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus (Ahus), er erstatteren hennes, på permanent basis, ennå ikke ansatt.

I spissen for jakten på ny sjef står Per Christian Voss, ny styreleder ved Ahus.

- Vi vil gjerne ha dette på plass så fort som mulig, men det er også viktig at vi bruker nok tid for å finne rett person, sier Voss til Dagsavisen.

Inviterer folket

Han tar gjerne imot innspill fra ansatte, pasienter, politikere og alle andre som har synspunkter på Ahus, herunder også jakten på ny sjef.

- Min dør og telefonlinje er åpen for alle som vil prate med meg om Ahus. Det er viktig for meg å lytte til, og snakke med, mennesker som er opptatt av sykehuset. Nummeret mitt står i telefonkatalogen, sier Voss.

Han understreker at ansettelsesprosessen formelt sett drives av styret, og at de ansattes syn er ivaretatt gjennom styrets ansattrepresentanter. Han vil ikke si noe mer om tidsbruken, annet enn at det ikke kommer til å bli ansatt ny Ahus-sjef før påsken er over.

Bruker hodejegere

Det forrige styret i Ahus ble kastet av Helse Sør-Øst i slutten av mars, på grunn av manglende tillit mellom styret og konstituert direktør Stein Vaaler. To av medlemmene ble skiftet ut, deriblant styreleder Göran Stiernstedt.

Vaaler har tidligere bekreftet overfor Dagsavisen at han fremdeles er søker på stillingen. Voss ønsker ikke å meddele hvor mange personer som er aktuelle for toppjobben, annet enn at det er «et knippe kandidater».

Forrige uke hadde styret i Ahus sitt første møte. Voss hadde også et lengre møte med hodejegerfirmaet Delphi, som har stått sentralt i rekrutteringsprosessen.

- Hvilke egenskaper er det du ser etter hos en ny Ahus-sjef?

- Den som leder et sykehus må forstå det politiske rommet, ha evnen til å begeistre, få ledere på ulike nivåer til å dra lasset sammen og, ikke minst, gi pasientene et best mulig tilbud.

Arbeidsmiljøundersøkelse

Dagsavisen skrev i forrige uke flere saker om Ahus. En av dem var om Pasientombudet, som mener nedleggingen av en modell ved akuttmottaket har svekket pasientsikkerheten, noe Ahus avviser.

Dagsavisen omtalte også en arbeidsmiljøundersøkelse ved Medisinsk divisjon. Der kom det fram at det er store utfordringer knyttet til arbeidsmiljøet, særlig i forbindelse med organiseringen av akuttmottaket. Det skal, ifølge undersøkelsen, ha vært åpne krangler foran pasienter, uklart hierarki og samarbeidsproblemer mellom ulike ledernivåer ved Medisinsk divisjon. Over halvparten av dem som har svart mener samarbeidsutfordringene ikke er blitt håndtert på en måte som har bedret kvaliteten på pasientbehandlingen.

- I hvilken grad synes du dagens sykehusledelse tilfredsstiller dine kriterier?

- Det vil jeg ikke si noe om. Jeg er opptatt av å finne en leder som vil løfte sykehuset videre, skape et godt arbeidsmiljø og god pasientsikkerhet, sier Voss.

sturla.hanssen@dagsavisen.no

Les også: - Vi skal ha faste overleger

Mer fra Dagsavisen