Innenriks

– Den eneste gangen KrF har varmet noe i mitt hjerte

Bompengedemonstranter satte fyr på KrFs resolusjonsforslag under landsmøtet på Sola.

Bilde 1 av 7

– Det er et velsignet papir, så det vil ikke ta fyr.

En bompengedemonstrant må flere ganger trykke på lighteren sin når han forsøker å sette fyr på en bunke med papirer utenfor Clarion Hotel Air på Sola denne fredags ettermiddagen.

Inne på hotellet er KrFs landsmøte i gang. Bunken, som likevel snart skal vise seg å brenne godt, er KrFs resolusjonsforslag til partiets landsmøte som avholdes på Sola denne helgen.

– Det varmer godt. Det er den eneste gangen KrF har varmet noe i mitt hjerte, sier demonstrant Øyvind med det treffende etternavnet Aske om programmet som snart ligger i en askehaug på bakken.

Sammen med et tyvetalls demonstranter fra «Bomfritt Jæren - Nok er nok» bruker han landsmøtet til å vise sin motstand mot KrFs bompengepolitikk.

– Vi mener at KrF går litt langt fra verdiene sine. De sier at de står for et varmere samfunn, men vi mener at de legger opp til et kaldere samfunn med alle disse bompengene de stemmer gjennom, sier aksjonsleder Alexandra Lind til RA, om hvorfor de har lagt sin protest til landsmøtet.

Øyvind Aske varmer seg på KrFs resolusjonsforslag som han har satt fyr på.

Øyvind Aske varmer seg på resolusjonsforslagene til KrF.

KrFs resolusjonsforslag er snart en askehaug.

Snart er papirene omgjort til aske. ALLE FOTO: CAROLINE T. GILJE

Særlig fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal er blant de lokale KrFerne som har fått gjennomgå for sitt forsvar for bompengebetaling på Nord-Jæren. Fredag uttalte hun imidlertid til

at hun synes bompenger har utspilt sin rolle. Bakgrunnen for uttalelsen er KrFs fylkeslag slår fast at «dagens bompengeordning er avleggs, og at mulighetene med ny teknologi må utnyttes til en bedre og mer rettferdig brukerfinansiering».

Hun mener satellittbasert veiprising er en framtidsrettet og god løsning som i større grad enn i dag kan fange opp og ta hensyn som dagens system ikke gjør, skriver avisen. Samtidig minner hun om at «bompenger i dag er en viktig del av finansieringen av samferdsel og at det er innarbeidet i Nasjonal transportplan, avtaler mellom Nord-Jæren og staten samt ulike bompakker i Rogaland».

Demonstranter utenfor Clarion Hotel Air på Sola.

Bekledning med tydelig tale.

Holde saken varm 

Satelittbasert veiprising kjøper ikke Lind.

– Vi er mot bompenger i sin helhet. Om det settes som GPS i bilen eller vi betaler via bombrikker, så er det ikke greit på noen måte, sier hun.

– Men er det ikke positivt at de forsøker å få til en mer rettferdig ordning?

– Det er selvfølgelig positivt at de prøver å tenke mer rettferdig, men vi ser ikke på bompenger som rettferdig uansett. Pengene kan de heller tas fra en annen plass om man hadde prioritert litt annerledes, sier hun.

– Hva håper dere å oppnå med denne demonstrasjonen?

– Vi oppnår sikkert ikke mye med det, men det er noe med å holde saken varm og møte opp der de vi protesterer mot faktisk er. Om de ikke ser oss, så vet de i hvert fall at vi har vært der, sier hun.

Isabell Bygdevoll (t.v.) og Alexandra Lind fikk sagt noen alvorsord til Knut Arild Hareide på landsmøtet på Sola.

Isabell Bygdevoll (t.v.) og Alexandra Lind fikk sagt noen alvorsord til Knut Arild Hareide på landsmøtet på Sola.

– Statens ansvar

Isabell Bygdevoll som bor i Stavanger er blant demonstrantene som møtte opp utenfor hotellet fredag. Der fikk hun en prat med tidligere KrF-partileder Knut Arild Hareide.

– Jeg har lagt merke til engasjementet, kommenterer Hareide bompengedemonstrasjonene som har vært flere steder i landet det siste året.
 
Bygdevoll la ikke skjul på hva hun mener om bompengebetaling, og framhevet at infrastruktur er statens sitt ansvar, og at bilistene ikke må ta regningen for det.
 
– Og hvis bompengene skal være her, så må man gjøre kollektivtransport mye billigere. Det koster meg 56 kroner for meg og datteren min å ta bussen åtte stopp. Det hadde kostet meg ca 20 kroner å kjøre den strekningen med bil, sier hun til Hareide.

Ikke imot bompenger

– Hva synes du om engasjementet, Hareide?
 
– Jeg forstår at det er et engasjement. Det er noe med at kombinasjonene av mange ting har ført til at vi har strekt strikken litt for langt, sier han til RA.
 
– Hva mener du er løsningen?
 
– Vi har et ansvar for å se helheten i systemet. Det er viktig å si at jeg ikke er imot bompenger, men jeg er opptatt av at vi ikke må få effekter som gjør at vi får en folkelig motstand. Det er ingen tjent med.

Mer fra Dagsavisen