De nye malerne

GATEKUNST: Stadig mer av verden fargelegges av kreative gatekunstnere. En av dem, Peacetu, er en brasilianer som har bosatt seg på Skarnes.

Hundrevis av spraybokser er plassert i esker rundt omkring i Peacetus lager i første etasje i et omgjort stabbur hjemme på gårdsplassen. Andre etasje er street art-kunstnerens kontor - og atelier når han ikke maler låvevegger, garasjeporter og endevegger i bygårder. En god del av stabburets yttervegger er utsmykket med gatekunst.

 

For barn og unge

Ikke alt er spraymalt av ham selv. Et sultent ekorn er signert MrDheo, en portugisisk kunstner. To ansikter - med til sammen åtte øyne - er blitt malt på hver sin side av verandaen av Kashink fra Paris.

- De var her for noen uker siden i forbindelse med QR 2014, forteller Rodrigo Vitorio Lisboa, som Peacetu egentlig heter.

QR er et internasjonalt street art-prosjekt på Kongsvinger. Det ble arrangert for første gang i slutten av august, blant annet fordi innlandsbyen for noen kan framstå som litt kjedelig og grå. Det ville kommunens kulturrådgiver gjøre noe med. Han inviterte fem gatekunstnere, den ene av dem Peacetu. Naturlig nok, så nært som han bor.

- Vi hadde kurs i street art for barn og ungdom og en workshop med street art-kunstnerne, forteller kulturrådgiver Alf Mathias Lilleengen.

 

Fra Salvador

Rodrigo Lisboa var med på å male flere yttervegger i Kongsvinger. Den ene veggen hjelper til med å holde Rådhus-Teatret oppe. Den fredede bygningen i hvitmalt betong huser kino og konsert- og teaterlokale. I dag har den fått én side med fire store malerier - med velsignelse fra fylkesantikvaren i Hedmark.

Rodrigo er i oktober invitert til Drammen for å fargelegge der også.

Han startet gatekunstkarrieren med å dekorere benker og vegger da han var 14 år, i Salvador - Brasils tredje største by. I dag er Salvador fylt opp med gatekunst, noe som var ønsket av byens myndigheter.

- Jeg har malt mye der sammen med mange andre flinke street art-kunstnere. Ellers har jeg malt noen vegger i Spania, Frankrike, Berlin, New York, Malmö, Roskilde, Amsterdam og Oslo. Og litt i nabokommunen Nord-Odal, forteller 37-åringen. (NTB tema)