Innenriks

De kongelige hilste barnetoget fra slottsbalkongen

Kongefamilien holdt en over hundre år gammel tradisjon i hevd da de på grunnlovsdagen hilset barnetoget fra slottsbalkongen.

Kronprinsparet, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus startet dagen tidlig med å hilse på barnetoget på Skaugum allerede klokken 8.15. Kronprinsfamilien, med unntak av prins Sverre Magnus, var iført bunader da de vinket til det passerende barnetoget fra skolene i Asker.

På slottsbalkongen hadde imidlertid kronprinsfamilien byttet antrekk, og der var ingen var ikledd bunad, men sjakett, drakt, solbriller og 17. mai-sløyfe.

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit var i nasjonalfargene rødt og blått – dronningen hadde valgt en rød cape og en matchende rød hatt, mens kronprinsesse Mette-Marit hadde blå kåpe og en liten hvit hatt. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde på seg en fiolett kåpe.

Saken fortsetter under bildet

Oslo  20190517.
Barnetoget går forbi Slottet hvor kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald vinker fra slottsbalkongen 17. mai.
Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

Barnetoget går forbi Slottet hvor kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, dronning Sonja og kong Harald vinker fra slottsbalkongen 17. mai. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix

115 skoler deltar i årets barnetog i Oslo. Det er noen færre enn i fjor, da var det rekord med 121 skoler. Ljan skole går i år aller først i toget, etterfulgt av Trosterud skole, Lusetjern skole og Lyse montessoriskole.

Det var kong Haakon og dronning Maud som innstiftet skikken med å hilse barnetoget i Oslo fra slottsbalkongen. Skikken ble etablert i 1906 og har vært holdt i hevd siden. De eneste unntakene var i 1910, som følge av begravelsen til dronning Mauds far, den britiske kong Edward, og i krigsårene 1940–1944.

Mer fra Dagsavisen