Martin Henriksen (innfelt) er parlamentsmedlem for Dank Folkeparti, og mener den norske regjerningen har kopiert hans partis asylpolitikk. FOTO: NTB scanpix og Folketinget.dk

Dansk Folkeparti om norske innstramminger: Dette er jo vår politikk

Regjeringen foreslår en kriseparagraf som gjør at vi kan avvise asylsøkere på grensen. Dette er jo Dansk Folkepartis politikk, sier det sterkt innvandringskritiske partiet.

Det er den danske avisen Berlingske Tidene som har innhentet kommentarer fra Dansk Folkeparti i sin artikkel «Norge vil bryte folkeretten og avise flyktninger i krisetilfeller».

Regjeringen foreslår at Norge skal kunne avvise alle asylsøkere som kommer fra et annet nordisk land, uten å realitetsbehandle en eventuell asylsøknad. Den foreslåtte bestemmelsen er omtalt som en nødparagraf, som kun skal kunne brukes om hele systemet bryter sammen.

«Fremragende forslag»

Danmark har lenge vært kjent for å en svært streng asylpolitikk, sammenlignet med nabolandene rundt seg. Da asyltilstrømningen økte på i høst, gjennomførte Danmark de mest omfattende asylstramningene i nyere tid, forteller talsperson på innvandring- og integrering Marcus Knuth fra regjeringspartiet Venstre i Danmark. Men akkurat Norges «kriselov» har ikke danskene tenkt på å foreslå.

LES OGSÅ: – Listhaug-forslag bryter menneskerettighetene

Det svært innvandrings skeptiske Dansk Folkeparti derimot synes det norske forslaget er interessant.  

 – Det er et fremragende forslag, og sånn jeg umiddelbart hører det, er det jo faktisk Dansk Folkepartis politikk. Vi mener det skal være mulig å avvise folk ved den dansk-tyske grensen med henvisning til, at Tyskland er et sikkert land, og at de kan søke asyl der, sier Dansk Folkepartis talsperson på innvandring og integrering, Martin Henriksen til avisen.

LES OGSÅ: – Hvem er sjefen?

Hoderystende

– Danskene har vært verstinger i Europa på asylpolitikk. Dette er et varsku til statsministeren om at hun ikke bør jobbe videre men den planen Listhaug la i jula, mener Skei Grande til Dagsavisen.

Hennes parti har sagt at hele pakken innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug leverte i romjula, bør legges i skuffen. Omtalen i utlandet taler for seg, mener Skei Grande.

– Det er ganske hoderystende reaksjoner vi blir møtt med internasjonalt. Jeg håper det påvirkere både regjeringen og stortingets behandling av de foreslåtte innstrammingene, sier Venstre-lederen.

Denne uken lanserte Venstre en egen innstrammingspakke.

– Vi har sagt hva vi mener er de riktige innstrammingene. Nå håper jeg regjeringen lener seg mer på dem, enn det Dansk Folkeparti synes er interessant, sier Skei Grande.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!