Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og FNs spesialutsending for klima Jens Stoltenberg (Ap) vil ha tett kontakt om det internasjonale klimaarbeidet fram mot toppmøtet i Paris 2015.

Danner felles front for klimaet

KLIMA: FNs spesialutsending for klima, Jens Stoltenberg (Ap), og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) vil jobbe sammen for en internasjonal klimaavtale i Paris 2015.

- Vi har snakker om hvordan vi sammen skal jobbe fram mot klimatoppmøtet i Paris i 2015, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til Dagsavisen.

I går tok hun imot Ap-leder Jens Stoltenberg på sitt kontor i Klima- og miljødepartementet for en oppdatering om Stoltenbergs virke som FNs spesialutsending for klima.

Selv om de to er politiske motstandere lar de den nasjonale klimadebatten ligge når de møtes, og konsentrerer seg om hvordan Norge kan bidra til å få på plass en internasjonal forpliktende klimaavtale.

 

Skal overbevise toppene

Jens Stoltenberg har siden han begynte i FN-jobben vært i Etiopia og snakket med afrikanske statsledere og møtt statsoverhoder og næringslivstopper under World Economic Forum i Davos. Han har fått jobben av FNs generalsekretær Ban Ki-moon for å heve landenes ambisjoner før det avgjørende klimatoppmøtet i Paris neste år.

- Så du kommer ikke hit for å fortelle hvordan Norge skal bli bedre?

- Nei, jeg prøver å skille mellom innenrikspolitikken og det internasjonale klimaarbeidet for FN, sier Jens Stoltenberg.

 

Ber om bedre innsats

Stoltenberg understreker at selv om arbeidet med å få på plass en internasjonal klimaavtale har første prioritet, må det ikke hindre land å sette i gang med andre tiltak.

- Vi kan ikke gjøre klimaarbeidet avhengig av en stor klimaavtale. Samtidig må det jobbes på enkeltområder, sier han og lister opp:

* Avskaffe subsidier av fossile brensler.

* Mer bruk av karbonprising.

* Kutte kortlivede klimagasser.

- Og trekke oljefondet ut av kull?

- Den debatten får vi ta i Stortinget, sier Sundtoft.

Arbeiderpartiet har foreslått å trekke oljefondet ut av kullinvesteringer. Regjeringen har vært avvisende. Nå krever stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne at KrF og Venstre avklarer om de vil støtte forslaget.

 

Norge vil gå foran

- Bør Norge forplikte seg til store klimakutt selv om det ikke kommer noen internasjonal klimaavtale?

- Vi må gjøre endringer i Norge okke som - uavhengig av en internasjonal avtale, sier Sundtoft.

- Den største fienden klimaarbeidet har er resignasjon - at folk gir opp, sier Stoltenberg.

havard.therkelsen@dagsavisen.no