Innenriks

Dagmar-skader for over en milliard

Uværet Dagmar førte til erstatningsutbetalinger på 1,3 milliarder kroner, halvparten av utbetalingene totalt i hele 2011.

Dagmars herjinger førte til 19.773 skademeldinger, viser oppdaterte tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Oversikten viser at Møre og Romsdal er det fylket der det ble registrert flest skader (9.573 meldinger) og det største samlede erstatningsbeløpet (661,3 millioner kroner)

– Naturskadeerstatningene for 2011 på hele 2,6 milliarder kroner er høyere enn vi har sett noen gang tidligere, og anslåtte erstatninger er nå oppjustert med 300 millioner ettersom forsikringsoppgjørene ferdigstilles, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i FNO.

Det ble registrert 32.808 skademeldinger i hele fjoråret. Møre og Romsdal er også for hele 2011 fylket med flest skader og høyest erstatninger, først og fremst på grunn av Dagmar.

Så langt i år er erstatningsbeløpet oppe i 461 millioner kroner. Antall skademeldinger er nå 4.808.

Mens storm var den største skadeårsaken i fjor, med hele 1,5 milliarder i anslåtte erstatninger, er flom den største skadeårsaken hittil i år, med erstatninger for 295 millioner kroner. Buskerud er ellers det fylket med flest skader og høyest samlet erstatningsbeløp hittil i år.

FNO tror klimaendringene vil bidra til at naturskadene øker betydelig i årene som kommer.

– Klimaendringene gjør at vi må forebygge på kort og lang sikt, men vi må også tilpasse oss for den situasjonen vi befinner oss i. Da må vi blant annet bygge bedre og smartere, og tenke fornuftig gjennom regelverket vårt, sier Westby.

Mer fra Dagsavisen