Innenriks

Da dette gebyret ble innført, var det 51.000 som betalte

Antallet kjøretøy uten forsikring er redusert med 51.000 siden nyttår.

Av: ANB

– Vi har hatt ekstremt stor pågang av henvendelser som følge av ordningen som inntrådte 1. mars. Spesielt i perioden like før straffegebyrene trådte i kraft, var det ekstra stor pågang fra eiere av uforsikrede kjøretøy, sier Espen Opedal. Han er leder for Tryg Forsikring.

Ved nyttår var antallet kjøretøy uten lovpålagt forsikring i Norge 111.000. Nå er dette antallet redusert med 51.000, viser ferske tall fra Trafikkforsikringsforeningen.

Det betyr at antallet uforsikrede kjøretøy i trafikken er redusert med 46 prosent hittil i år.

LES OGSÅ: 6,6 milliarder i økte avgifter med Frp i regjering

Risikerer millionerstatning

Det er forbundet med stor å kjøre uten forsikring. Etter 1. mars risikerer du i tillegg til straffegebyret å pådra deg et stort økonomisk erstatningsansvar dersom du kjører på og skader noen. Da må du tilbakebetale erstatningen som de skadelidte vil få.

– Det er en helt enorm risiko å ta. I verste fall kan man ende opp med erstatningskrav i millionklassen hvis en forårsaker en ulykke med personskade, sier Opedal.

I fjor ble det utbetalt over 150 millioner kroner til personer som ble utsatt for trafikkulykker forårsaket av uforsikrede eller ukjente kjøretøy.

LES OGSÅ: Kjørte med sommerdekk – fikk 9000 kroner i gebyr

Ulovlig

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensikten er å få ned antallet uforsikrede biler på norske veier.

Det er heretter ulovlig å eie et registrert kjøretøy uten gyldig trafikkforsikring. For å unngå videre gebyr må du enten forsikre eller avskilte kjøretøyet.

Dersom du ikke betaler gebyret, vil saken kunne ende med inkasso og et uforsikret kjøretøy kan bli avskiltet ved kontroll.

Fakta: Gebyrsatser per døgn

Moped, traktor, motorredskap og veterankjøretøy: 50 kr.

Personbil, varebil, campingbil, beltebil, motorsykkel, beltemotorsykkel og snøscooter: 150 kr.

Buss og lastebil: 250 kr.

Mer fra Dagsavisen