Innenriks

D-dag for frontfagene

I morgen kan 29.000 industriarbeidere være i streik. Noen av dem jobber på Celsa Steelservice i Oslo. - Vi er forberedt, sier klubbleder Kjetil Holskog.

De neste timene vil bli intense og avgjørende for Kari Gjesteby. På Hotell Opera i sentrum av Oslo skal Riksmekleren lede innspurten av forhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Fristen for å få på plass en enighet går ut ved midnatt.

Lykkes hun ikke kan 29.000 arbeidere ved 800 industribedrifter være i streik allerede fra søndag morgen. Celsa Steelservice, som lager armeringsprodukter, er blant de største bedriftene som kan gå ut i streik. Alle de 60 ansatte tas ut dersom meklingen brytes i helgen. På industribedriftens verksted på Storo møtte Dagsavisen i går en gjeng som er klare til å stå på kravene.

- Jeg håper vi kommer i mål med meklingen, men det sies at vi er nær en streik. Vi er uansett forberedt. Kravene i årets lønnsoppgjør er veldig viktige, sier klubbleder Kjetil Holskog.

Konkurransesituasjonen for norsk industri er krevende, og årets tariffoppgjør handler ikke først og fremst om lønn. Det handler om prinsipper. Men prinsipper kan også koste og er ikke nødvendigvis lettere å få gjennom. Tre krav står sentralt:

* Alle har krav på to ukers lønnet fedrepermisjon. Ansatte i offentlighet sektor har dette i dag, men bare 20 prosent har en slik rett i privat sektor.

* Omfangsbestemmelsene skal presiseres slik at all innleid arbeidskraft omfattes av tariffavtalene.

* Det skal stilles krav om en lovendring som skal gjøre allmenngjøring av tariffavtaler lettere. Dersom partene er enige om det skal tariffavtaler kunne allmenngjøres uten dokumentasjon av sosial dumping.

Vil ikke ha A- og B-lag

Klubblederen ved Celsa Steelservice sier at prinsippet om like vilkår for fast ansatte og innleide arbeidstakere er viktig for at det ikke skapes et A- og B-lag på bedriftene der noen får bedre betalt og bedre vilkår enn andre for å gjøre den samme jobben.

- Vi forstår at det kan være et behov for å skaffe arbeidskraft raskt i noen tilfeller, og at det kan være vanskelig for de mindre bedriftene. Men i dag snakkes det om en utleiebransje. Den vil vi ikke ha. Å være innleid er ikke et godt alternativ til en fast jobb i Norge. I tillegg opererer flere med falske garantier om at arbeidstakerne får minstelønn. Når ikke bedriften er direkte arbeidsgiver er det vanskelig å kontrollere, sier han.

Også kravet om at bedriftene skal betale den lovfestede retten til å være hjemme 14 dager når et barn er født inn i familien vekker engasjement blant gutta på Celsa steelservice.

- Det kravet tror jeg er en bøyg som kommer til å sitte langt inne å godkjenne for arbeidsgiversida. Men for de som er unge og skal ha barn så er dette veldig viktig. Det er jo også en del av regjeringens likestillingspolitikk. Ønsker de at pappaene skal være hjemme må noen betale for det. Hvis ikke staten gjør det, må bedriftene gjøre det, sier han.

Prinsippkrav

På Celsa steelservice er alle de rundt 60 arbeidstakerne organisert i Fellesforbundet. Selv om de står overfor en mulig streik understreker klubbleder Holskog at samarbeidet mellom partene på bedriften er god. Han mener den eldre garden ledere ofte har større forståelse for arbeidet klubbene gjør på bedriftene.

- Noen ganger har jeg lurt litt på hva slags opplæring de nye BI-lederne egentlig får når de studerer bedriftsøkonomi. Mitt inntrykk er at den yngre generasjonen industriledere har en helt annen tilnærming til bedriftsdemokrati og det å respektere spillereglene. Det er en del cowboyer, og istedenfor å samarbeide med fagforeningene så forsøker de knekke dem, sier klubbleder Holskog.

Spøkelset bak årets lønnsoppgjør er den truende skyen fra Europa. Når bedrifter Norge handler og konkurrerer med skjærer inn til beinet for å overleve er det vanskelig for norske bedrifter å hevde seg. I tillegg utgjør galopperende lønninger i oljeindustrien en fare for en todelt økonomi der industrien får svi.

Kommer etter

Ender tarifforhandlingene for industrien, det såkalte frontfagsoppgjøret, med streik, kan flere følge etter. Torsdag brøt også Fellesforbundet forhandlingene i tariffoppgjøret for byggfagene. Dette oppgjøret omfatter 18.500 ansatte. Fristen for å komme til enighet er mandag kveld.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen