Hett marked: Mari Lone (t.v.) og resten av Monsters ansatte er godt fornøyde med syriske Moulham Aldhem (bak t.v.) og eritreiske Goitom Mengstab Woldai (bak t.h.) har syklet inn på arbeidsplassen deres med en fryser full av is. Britisk sykkel: Trehjulingen er laget i Bristol. Nå venter Karin Mogstad (t.v.), Moulham Aldhem, Goitom Mengstab Woldai og Marianne Madsen på en ny.

«Cool» integrering

Iskremkollektivet «Sandwich Brothers» er en foreløpig suksess. Nå skal det kulinariske integreringstiltaket utvides.

 

I produksjonsselskapet Monsters hippe lokale ved Akerselva i Oslo, står en voksende flokk kreative hoder samlet rundt en sykkel med tre hjul og en fryser på lasteplanet. To ulastelig antrukne menn prøver heroisk å holde tritt med etterspørselen. Hjemmelaget sandwich-is er hett om dagen.

– Denne jobben er fantastisk, forsikrer Moulham Aldhem.

– Jeg lærer norsk og får dessuten møtt folk.

Les også: Integrering: – Arbeid er viktigere enn språk

Sandwich-brødre

Den syriske 20-åringen forlot sin krigsherjede hjemby Homs for to år siden. Etter flukten gjennom Europa endte han i Norge, hvor han nå har fått oppholdstillatelse, skoleplass – og Oslos kanskje «cooleste» sommerjobb.

Sammen med elleve andre flyktninger utgjør han det syklende iskremkollektivet «Sandwich brothers». Konseptet ble utviklet av en gjeng Blindern-studenter som ville finne en måte å få nye nordmenn i arbeid. Ideen fikk gründer Christoffer Naustdal Hjelm etter å ha sett lignende forretningskonsepter i New York.

Hjelm fikk Senter for flyktningkompetanse og integrering (SeFI) i bydel Gamle Oslo med på laget, og snart hadde tolv flyktninger i alderen 18 til 25 år seks måneder betalt arbeidstrening.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil utvide

Målet er å utvide forretningen med flere sykler og ansatte, forteller Marianne Madsen, som er blant initiativtakerne.

– Dette er unge, kule gutter med masse energi og potensial. Ved å selge is får de arbeidserfaring og språktrening. Kontakten med kundene bidrar også til å bryte ned barrierer mellom nordmenn og flyktninger. De «sandwiches» inn i det norske samfunnet, ler hun.

Arbeidslagene består av to personer, som bytter på å stå på kjøkkenet og selge isen. I de tre ukene de har holdt på, har sandwich-brødrene vært ute og syklet hver dag. Og nå har ryktene om «PistachiYo», «Piña Colada» «Mr. Barista» og resten av iskrembrødrenes dypfryste kreasjoner begynt å gå.

– Folk har faktisk oppsøkt oss. Er det her «Sandwich Brothers» holder til? spør de, forteller Madsen.

Utover høsten er planen å drive sykkelsalg i helgene og besøke bedrifter i ukedagene. Forretningene er gode der, viser det seg.

– Dette var veldig godt, innrømmer Monster-ansatt Mari Lone, som nettopp har spist en voksen «All Black Errrthing», bestående av sjokolade-biscuit, mørk sjokoladeis og balsamicoglaserte mandler. Hun ser smått skyldig bort på sykkelfryseren med det gode i:

– Men de kan ikke komme hit hver dag!

Les portrett: Loveleen Rihel Brenna. «Gud forby integrering».