Innenriks

Bytter fylke

Rasmus Hansson sier fra seg en trygg plass på Oslo MDGs stortingsliste til fordel for å kapre den usikre førsteplassen i nabofylket.

Som Dagsavisen omtalte i august, var MDGs nasjonale talsperson, Rasmus Hansson, i tenkeboksen om han ville stille som kandidat i Oslo eller i Akershus foran valget i 2017.

Nå har han kommet ut av boksen: Hansson vil stille i Akershus.

– Jeg har snakket med valgkomiteene i begge fylker, med sentralstyret i MDG og mange andre, og landet ned på denne konklusjonen. Jeg tror det blir spennende å prøve seg i Akershus. Jeg har god tro på at vi skal få et direktemandat der og at vi dermed kan være med på å løfte MDG over sperregrensa, sier Hansson.

Les også: Kan gi bort trygg stortingsplass

Satser

Hansson gjør med dette et noe uvanlige valget for en partileder, nemlig å si fra seg en sikker plass til fordel for en langt mer usikker plass i nabofylket. Ved forrige stortingsvalg, fikk MDG inn bare en representant, og det var Hansson fra Oslo.

– Hovedmotivasjonen for å gjøre dette, er at jeg har stor tro på at det vil fungere godt. Dessuten synes jeg det er gøyere å satse enn å safe, sier Hansson.

– Hva tenker du om at du kan ramle ut av Stortinget?

– Jeg har vært ikke-stortingsrepresentant nesten hele livet, så det går helt fint for meg. Men jeg gjør dette fordi jeg tror vi kan klare dette, sier Hansson.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Fornøyde

– For oss i nominasjonskomiteen er Rasmus en naturlig sterk kandidat blant veldig mange gode kandidater. Rasmus bor blant annet i Bærum i Akershus og har som nasjonal talsperson gjort veldig mye for partiet. Nå skal vi ha en prosess om hvem som skal stå på toppen av lista. Det avgjøres til slutt på nominasjonsmøtet, skriver leder av nominasjonskomiteen i Akershus, Kristin Eriksen, i en SMS.

Innstilling i Akershus skal være klar 1. oktober og nominasjonsmøtet møtes 12. november.

Leder av valgkomiteen i Oslo, Kristian Normand, sier de støtter og respekterer Hanssons valg.

– Vi tror dette kan være med å løfte partiet. I Oslo har vi også en luksussituasjon: Vi har nå intervjuet over 60 kandidater som er aktuelle for plass på listen, sier Normand.

I Oslo seiler nå MDGs andre talsperson, Une Aina Bastholm, opp som favoritt til 1.-plassen. Her leverer nominasjonskomiteen sin innstilling 13. oktober.

Les også: Nå vil Miljøpartiet De Grønne søke makt

Mer fra Dagsavisen