Nyheter

Bytter frukt og grønt med piller og pulver

Proteinpulver og vitamin på kapsel er Norges nye nasjonalcocktail. I 2010 brukte vi over to milliarder kroner på kosttilskudd. Samtidig stagnerer salget av frukt og grønt.

Vi knasker betakaroten for å bli brune, erstatter mel med proteinpulver i baksten for å bli sterke, spiser trankapsler i stedet for fisk for å bli smarte og tar slankepiller for å gå raskt ned i vekt.

Nordmenn la igjen godt over to milliarder kroner bare i helsekostbutikker i 2010. Etterspørselen har vokst seg større siden da, og nå selger Coop-kjeden tusenvis av dunker med proteinpulver.

Mer pulver, mindre grønt

- Salget av kosttilskudd som proteinpulver har økt kraftig på landsbasis etter at vi fikk det inn i hyllene, forteller Kristin Paus, pressesjef i Coop til Dagsavisen.

I fjor omsatte Proteinfabrikken, en av de største leverandørene av proteinpulver, for rekordhøye 68,5 millioner. I år forventer de å håve inn over 100 millioner kroner på pulver.

Lena Østhus, daglig leder i Tech Nutrition, er en av dem som tjener på helsekostbølgen.

- Det er en trend i tida. Flere trener og flere trenger dermed også mer proteiner, sier hun.

- Men hvem trenger egentlig proteinpulver?

- De som ikke klarer å få i seg nok proteiner gjennom kosten. Folk har det travelt, og mange spiser mye lettvint mat og har ikke alltid tid til å tilberede den maten som trengs for å få i seg nok proteiner. Næringsstoffene i pulverform er jo uansett de samme som i tyggbar mat, svarer Østhus.

Mer pulver, mindre grønt

Samtidig som flere bruker penger på rådyre proteiner og vitaminer, ser vi at salget av frukt og grønt har stagnert de siste årene (se grafikk).

- Folk er forvirret. De har ikke kunnskap om kosthold og blir lurt av overskriftene og all reklamen som finnes for forskjellige helseprodukter, sier Kaare Norum, lege og professor i ernæringsvitenskap.

Selv holder den 80 år gamle helseeksperten seg langt unna kosttilskuddet.

- Vi trenger ikke det. Det vi trenger er kunnskap om hva som er sunt å spise, og vi trenger å holde oss i form. Den såkalte helsekosten gir ikke effekten som er lovet, i motsetning til det naturlige, sunne kostholdet. Bare navnet helsekost er jo genialt, ettersom det lurer folk til å tro det er noe sunt de har kjøpt, mener han.

Baker med proteinpulver

Caroline Berg Eriksen, bedre kjent som bloggeren Fotballfrue, er en av dem som bytter ut mel med proteinpulver i baksten.

- Jeg bruker ikke proteinpulver til daglig, men kan en sjelden gang bruke det i for eksempel bakst for å få en bedre smak. Videre tar jeg multivitamin som et supplement, forteller hun.

Berg Eriksen mener likevel hun aldri velger bort naturlige råvarer til fordel for kosttilskudd.

- Har økningen i proteinpulversalget sammenheng med lavkarbotrenden?

- Nei, jeg tror heller at en generell økt oppmerksomhet på trening og kosthold er årsaken, svarer Berg Eriksen.

- Tisser det rett ut

Ernæringseksperter Dagsavisen har snakket med, mener det er urovekkende at flere tilsynelatende lar piller og pulver bli en del av «fem om dagen».

- Ingen har behov for dette proteinpulveret. Bare toppidrettsutøvere må ha noe i tillegg, men «vanlige» folk som trener på helsestudio og sykler fra A til Å trenger det ikke. Dette er noe de kjøper og tisser rett ut. De kunne like godt spist to brødskiver med skinke og ost og drukket et glass melk. Altfor mange lar seg lure, mener Jorunn Sundgot-Borgen, en av landets fremste forskere på ernæring.

Kaare Norum ber helseministeren sørge for en folkeopplysning.

- Her har myndighetene helt klart en jobb å gjøre med å oppfordre folk til å spise mer frukt og grønnsaker. Prøv å legge om holdningene, og sørg for at ungene fra barnsben av får de riktige kostholdsvanene, oppfordrer han.

samfunn@dagsavisen.no

– Proteiner etter hver trening

Blant kundene hos Friskhuset i Akersgata i Oslo er proteintilskudd veldig populært. Sofie Hinderaker Mikalsen drikker stort sett en proteinshake etter hver trening.

På Friskhuset i Akersgata står proteindrikkene på rekke og rad i salgshylla. Frukt- og grøntutvalget er begrenset til en kurv med bananer på disken.

- Vi selger ganske mye bananer, men vi tjener nok mer på proteindrikker, sier Are Haugerud som er personlig trener ved treningssenteret.
Selv pleier han også å sørge for og få i seg ekstra proteiner i tillegg til det han får gjennom vanlig mat.

Sofie Hinderaker Mikalsen er en av treningssenterets aktive brukere. Hun forteller at hun trener mye styrke og kondis, og at hun stort sett blander seg en proteinshake etter hver trening.

– Det gir raskt påfyll og det er veldig lettvint å bare ta et par skjeer med proteinpulver og blande det ut med vann etter en trening. Det er mer lettvint enn å skulle spise proteinrik mat etter hver økt, sier 23-åringen som forteller at hun begynte å spise proteintilskudd da hun tidligere spilte håndball på a-laget til Stabekk.

I tillegg til å få i seg ekstra proteiner, pleier hun også å ta omega 3-tilskudd.

Nå om dagen driver Mikalsen kun med egentrening, men hun har tro på at at proteinshakene bidrar til at hun kan komme i toppform.

– Men jeg prøver også å spise frukt og grønnsaker til hvert måltid, sier hun.

Mer fra Dagsavisen