Politikk

Byråkratene advarte Lysbakken

- I denne saken er det åpenbart at embetsverket gjorde en bedre vurdering enn oss, sier Audun Lysbakken (SV). Bråket fortsetter etter tildelingen av penger til selvforsvarskurs i regi av SU-organisasjon.

Opposisjonen på Stortinget truer med sak mot barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Det er klart etter at Lysbakken i går offentliggjorde alle dokumenter i saken om tildeling av penger til selvforsvarskurs i regi av organisasjonen Jenteforsvaret.

Embedsverk advarte

Lysbakken har tidligere beklaget saksgangen overfor Stortinget. Men i går tok saken en ny vending.

Av dokumentene departementet offentliggjorde går det fram at Lysbakkens eget embetsverk advarte mot å bevilge penger til Jenteforsvaret. Advarselen var ikke til å misforstå. I et notat fra en saksbehandler datert 9. november 2011 anbefales det at søknaden fra Jenteforsvaret, som på søknadstidspunktet var en underorganisasjon av SVs ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU), avslås.

I begrunnelsen heter det blant annet det kan:

«reises spørsmål fra omgivelsene knyttet til å innvilge midler til ungdomspartiet til den sittende politiske ledelse. Jenteforsvaret skal utgå fra SU og man kan derfor tenke seg at det i oppstartsfasen i praksis vil være tett knyttet opp til SU».

Noen dager senere skriver statssekretær Kirsti Bergstø i et håndskrevet svar at hun er «uenig i at jenteforsvaret skal avslås». Det vises blant annet til at det nå er en selvstendig organisasjon, registrert i Brønnøysundregistrene, og at det ikke stilles krav om medlemskap i SV.

Nær to uker senere får Jenteforsvaret beskjed om at de innvilges et tilskudd på 154.000 kroner. Bevilgningene var ikke utlyst på forhånd.

Tette bånd

De politiske og personlige båndene er tette. Statssekretær Kirsti Bergstø var selv leder av SU fra 2006 til 2008. Deler av kommunikasjonen i saken har gått mellom henne og Mali Steiro Tronsmoen, som tok over som leder etter Bergstø.

Samtidig som han offentliggjorde dokumentene i saken sendte Lysbakken et skriftlig svar på spørsmål fra kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Der peker Lysbakken selv på at embetsverket advarte den politiske ledelsen mot å gi pengene til SVs ungdomsorganisasjon. I brevet skriver Lysbakken at det faglige innholdet i det Jenteforsvaret kunne tilby var innenfor rammene av det de ønsket. «Likevel vil jeg si at vi undervurderte betydningen av Jenteforsvarets utspring i SU, slik embetsverket pekte på,» legger han til.

Overfor Dagsavisen innrømmet Lysbakken i går at de burde ha fulgt embetsverkets råd.

- I denne saken er det åpenbart at embetsverket gjorde en bedre vurdering enn oss. Hovedproblemet er ikke at vi ikke lyttet til embetsverket, hovedproblemet er at vi ikke gjorde en bedre jobb selv, sier Lysbakken til Dagsavisen. På spørsmål om ikke den politiske ledelsen burde tenke seg om to ganger når embetsverket advarer mot tette bånd til de man skal gi penger til, svarer Lysbakken ja.

- Det er derfor jeg sier at det er gjort en uklok vurdering. Vi burde ha hørt på den advarselen. Det er det ingen tvil om, sier han.

- Sammenblanding

Høyres representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per-Kristian Foss, sier til Dagsavisen at han mener Lysbakkens brev til komiteen «ytterligere forsterker inntrykket av at det har vært en sammenblanding av partipolitikk og embetsførsel i saken».

- En statsråd skal vite forskjell på rollen som statsråd og forvalter av fellesskapets midler og rollen som nestleder i et parti, sier Foss legger til at Lysbakken i brevet «understreker at han brutt statens økonomireglement». Foss fortsetter:

- Han opptrer i strid med god forvaltningskikk, slik jeg oppfatter det.

En samlet opposisjon truet i går med kontrollsak i Stortinget. På spørsmål om hva han tror om Lysbakkens framtid i regjeringen svarer Foss slik:

- Jeg kan vanskelig skjønne at Stoltenberg kan ha full tillit til en statsråd som så eklatant opptrer som en partipolitiker.

- Så hva mener du Stoltenberg burde gjøre?

- Han burde finne en annen statsråd, men jeg har ikke tro på det. Det er jo SVs kommende leder, så det er vel ikke noe å gjøre med det. Stortinget må uansett gjennomføre sine kontrollrutiner.

- Har gjort feil

Det var i går lite som tyder på at Foss får viljen sin om framtida for Lysbakken.

Lysbakken ville i går ikke si noe om saken har vært diskutert i regjeringens underutvalg. Som nyvalgt SV-leder skal Lysbakken selv inn i underutvalget etter partiets landsmøte i mars.

- Jeg tror de fleste ser at det denne saken handler om først og fremst er et ønske om å styrke et viktig arbeid mot seksuell trakassering. At vi har hatt en for dårlig prosess og har gjort noen feilvurderinger, synes jeg selvsagt er leit. Men saken handler ikke om noe mer enn det, sier Lysbakken.

Lysbakken avviste i går at saken kan få konsekvenser for noen av de som har vært mest involvert i saken.

- Dette er en sak der vi har gjort feil, men alt politisk ledelse i departementet gjør, skjer på fullmakt fra meg og ansvaret ligger hos meg, sier Lysbakken.

Mer fra Dagsavisen