Innenriks

Bygger ny sentral i gammel ubåtbunker

TOG: Først i 2015 vil Jernbaneverket ha en ekstra sambandssentral klar, som en ekstra backup for 
den som var nede i tre timer tirsdag.

Ved Dora, en ubåtbunker i Trondheim fra krigens dager, bygges nå en ny sentral til 250 millioner kroner, men den vil ikke stå ferdig før i 2015.

Dobbelt opp

Da vil systemet være slik at om den ene kollapser, vil den andre automatisk ta over. Tirsdag sto flere hundre tog stille i nærmere tre timer, mens tusenvis av frustrerte passasjerer ble henvist til buss og drosje.

En feil som kostet togselskapene flere millioner kroner.

- Anslaget nå er rundt fire millioner kroner. Det er ikke et eksakt beløp, men det er ikke langt unna fasiten, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Lødding i NSB til NRK.

Ventet lenge

- Den nye sentralen vil være identisk med den vi har i dag. Skulle noe gå galt med den ene sentralen, vil den andre ta over. Det eneste måten man vil merke det på er at samtalen man er i blir brutt og man må ringe opp på nytt, sier Torbjørn Berger, som er leder for Jernbaneverkets telenettavdeling til Dagsavisen.

Jernbaneverket har ventet lenge på å få komme i gang med en ny sentral.

- Det er snakk om mye penger, og er en stor investering innen tele i jernbaneverket. Men fra det ble vedtatt i 2012 har det gått relativt fort, sier Berger.

- Hvilke forventninger har dere til en ny regjering?

- I første omgang at de viderefører de løftene som den sittende regjeringen har gitt i Nasjonal Transportplan (NTP), sier Berger.

Bunker

Dora er opprinnelig to tyske ubåtbunkere i Trondheim fra andre verdenskrig. Dora 1 ble påbegynt i mai 1941 og ferdigstilt i juli 1943, mens Dora 2 aldri ble ferdigstilt. Bunkerne var ett av Organisation Todts første anlegg i Norge, og huset den tyske Kriegsmarines 13. ubåt-flotilje.

- Dette anlegget huser fra før av flere andre store dataleverandører, og det er i et bygg med tykke betongvegger, sier Berger.

Området kalles i dag Trondheims nye kulturbydel.

Taket er tre og en halv meter tykt, og veggene består av tre meter armert betong. Det ble en gang forsøkt revet, men det krevde så mye dynamitt at det kunne gått ut over andre bygninger. Så man lot det stå.

Brann skrekken

- Skrekken er at det skal begynne å brenne i den sentralen vi har i dag. Men vi har veldig gode sikringsanlegg og rutiner, sier Berger.

Det har også skjedd tidligere at all trafikk stanset som følge av feil med GSM-R systemet.

- Den gangen var det strømforsyningen til datamaskinene som sviktet, så disse feilene ikke kan sammenlignes, men resultatet for kundene ble jo det samme og like beklagelig, nemlig at trafikken sto, sier Berger til Jernbaneverkets nettsider.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Dora-bunkeren

Dora 1 blir benyttet blant annet som regionalt senter for ABM-utvikling, musikksenter for rock, bowlinghall, lager, verksted osv.

De tykke veggene gjør at klimaet er stabilt inne i anlegget og dette gjør det svært egnet til lager.

Arkivsenteret i Dora er et samarbeid mellom Statsarkivet i Trondheim, Interkommunalt arkiv Trøndelag, Trondheim byarkiv og NTNU Universitetsbibliotekets avdeling Dora.

Det er planlagt at det eksisterende blå påbygget på toppen av Dora 1 etter hvert skal fjernes og erstattes av et nytt, og større påbygg.

Kilde: Wikipedia

Mer fra Dagsavisen