Innenriks

Bygger beredskapsbase på Alnabru

En felles beredskapsbase for politihelikopter, beredskapstroppen og hundetjenesten skal bygges på Alnabru i Oslo.

Det bekrefter statsminister Jens Stoltenberg.

I sin redegjørelse for Stortinget tirsdag opplyste Stoltenberg at samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) mandag sendte et brev til NSB og Jernbaneverket hvor det ble gitt beskjed om at tomten på Alna i Groruddalen skal stilles til disposisjon for politiet.

– Det tas sikte på å samle politiets helikoptertjeneste, beredskapstroppen og hundetjenesten i Oslo politidistrikt. Det kan bedre samhandlingen, sa Stoltenberg.

Han opplyste også at regjeringen vil foreslå å bevilge penger i neste års statsbudsjett for å prosjektere beredskapssenteret.

Bedre krisehåndtering

Statsministeren opplyste også at det i det kommende statsbudsjettet vil bli foreslått økte bevilgninger til beredskapsplanlegging, øvelser, krisehåndtering og tilsyn.

– På alle nivåer i forvaltningen, skal vi øve jevnlig på å håndtere kriser. Øve på å koordinere og samhandle innad i etater og mellom etatene, og vi skal forbedre arbeidet med å trekke lærdom fra disse øvelsene, sa statsministeren.

Vil styrke Forsvarets bistandsevne

Forsvarets evne til å bistå politiet i beredskapssituasjoner skal også styrkes.

– Fra januar neste år skal den militære helikopterberedskapen på Rygge kunne yte håndhevelsesbistand. Det vil si å kunne fly inn og delta i skarpe oppdrag. Og vi har startet arbeidet for å lovforankre instruksen om forsvarets bistand til politiet, noe kommisjonen også har anbefalt, understreket Stoltenberg.

Bedre sikring

Stoltenberg opplyste i sin redegjørelse også at regjeringen vil styrke arbeidet med sikring av objekter som kan være spesielt utsatt for angrep, og viste til at Kongen i statsråd sist fredag godkjente en instruks som tydeliggjør roller og ansvar innen objektsikring med sikringsstyrker fra politi og Forsvaret.

– Helse- og omsorgsministeren har gjennomgått kommisjonens anbefalinger på helseområdet. Det handler om å klargjøre forståelsen av helsepersonelloven, slik at helseforetakene kan bruke unntakene fra taushetsplikten i katastrofesituasjoner. Og om å opprettholde kapasitet og fleksibilitet, og sikre ressurser til øvelser. Helseministeren er enig med kommisjonen, opplyste Stoltenberg.

– Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene har nå fått i oppdrag å følge opp i samarbeid med kommunene, sa Stoltenberg.

Mer fra Dagsavisen