Innenriks

- Bygg videre på samarbeidet

DE RØDGRØNNE: Er eventyret om Soria Moria ute? Det er spørsmålet flere i den rødgrønne leiren tar 
stilling til nå. LO-leder Gerd Kristiansen vil sørge for at svaret blir nei.

Arbeiderpartiet har mistet ni mandater på Stortinget, men kan trøste seg med at Ap er klart størst i Høyre-styrte Oslo. De holder stand blant annet på grunn av eksepsjonell framgang i Groruddalen.

Sosialistisk Venstreparti har gjort sitt dårligste valg noensinne. De klarte så vidt å kare seg over sperregrensen med 4,1 prosent. Det er det dårligste stortingsvalget siden SV ble opprettet i 1975.

Senterpartiet endte med en valgoppslutning på 5,5 prosent. Det er også for dem det dårligst valgresultatet partiet har hatt noensinne.

Klar tale fra Gerd

LO-leder Gerd Kristiansen mener likevel de rødgrønne partiene har mest å vinne på å holde sammen. To av tre av dem som var delegater på LO-kongressen i vår støtter et fortsatt rødgrønt samarbeid - selv etter et valgnederlag.

- Vi mener det er viktig å bygge videre på det samarbeidet som de rødgrønne partiene har. De har sittet i regjering sammen i åtte år og samarbeidet. Dermed har de lært hverandre å kjenne på godt og vondt. De har fått nyttig kunnskap om hverandre, og oppnådd viktige resultater. Spesielt på arbeidslivsområde og når det kommer til økonomien. Det er vi i LO fornøyd med, sier Kristiansen.

- Hva om Arbeiderpartiet vil ha med seg KrF på laget?

- Nei, det orker jeg ikke å spekulere i en gang, sier Kristiansen.

Les også: Ber Venstre og KrF å velge likt

Sp ser mot Ap og KrF

Men det gjør Jenny Klinge, som ble gjenvalgt til Stortinget for Senterpartiet.

- Vi og SV har lidd litt nød på grunn av hverandre. Deres og våre merkesaker har ofte vært motstridende, sier hun og viser som eksempel til rovdyrpolitikken.

Hun ser gjerne at KrF overtar SVs plass og at man før 2017 ser en allianse mellom Sp, KrF og Ap.

- Det er det mange som håper på hos oss, sier hun og viser til at selv om KrF skulle havne i en regjering nå er det ikke gitt at en borgerlig regjering blir sittende i åtte år.

Hun mener det for partiet nå handler om å bli et tydelig parti i opposisjon. Ikke minst på partiets kjernesaker, som landbruket.

- Vi må være med på å øke den politiske belastningen for regjeringen, sier hun. Selv om partiet etter åtte år i rødgrønn regjering har gjort sitt dårligste valg vil hun holde på alliansen med Ap.

Samarbeidet med SV har vært mer problematisk for Sp, mener Klinge.

Ordfører i Stjørdal Ivar Vigdenes (Sp) er også klar på at partiet nå må bruke de neste fire årene på utvikle egen politikk, og komme sterkere tilbake i 2017.

- Hvem vi bør komme sterkere tilbake sammen med, er jeg ikke ferdig tenkt på, sier Vigdenes, som også har vært rådgiver for Ola Borten Moe.

Han har tidligere gitt uttrykk for at Senterpartiet kan kunne samarbeide mot Høyre. Men han synes Klinge har et viktig poeng når hun nevner KrF, Ap og Sp som en mulig ny regjeringskonstellasjon.

- Det synes jeg er fornuftig tankegang. Senterpartiet hører hjemme i sentrum av norsk politikk. Det å pleie kontakten med våre sentrumskamerater tenker jeg er viktig. Så er det fortsatt usikkert om KrF nå går inn i en ny borgerlig regjering. Her er mye åpent, understreker Vigdenes.

Også Anne Tingelstad Wøien fra Oppland, som i likhet med Klinge ble gjenvalgt til Stortinget, ser for seg en allianse med Ap og KrF. Hun tar også gjerne med SV videre.

- Jeg ser ingenting i veien for det, så lenge vi har miljøvernministeren, sier hun med klar hentydning til striden mellom Sp og SV om bruk og vern.

Fokus på opposisjon

SV-veteran Stein Ørnhøi sier til Klassekampen tirsdag at SV må tredoble oppslutningen før det kan bli aktuelt for partiet å bli del av en regjering igjen.

Historiker og SV-politiker Knut Kjeldstadli mener også det nå trengs en ordentlig diskusjon om partiets framtid, og om regjeringsdeltakelse gagner partiet.

- Det er tull at det å sitte i regjering er den eneste måten å drive politikk på. SVs regjeringsperiode har nærmest utslettet partiet. Skal en inn i regjering igjen bør en kriterier ligge fast. En må kunne samspille med andre bevegelser som miljøbevegelsen og spesielt fagbevegelsen, sier Kjeldstadli.

SV-politiker Hallgeir Langeland er en av de kjente profilene som faller ut av Stortinget etter katastrofevalget. Nå skal han rydde kontoret på Stortinget og starte jobbjakten. Regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i 2017 er en fjern tanke.

- Nå skal SV bruke kreftene på å bli det tøffeste opposisjonspartiet på Stortinget. Vi skal bli tøffere på solidaritet og fordeling, og tøffere på miljø.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Det rødgrønne samarbeidet

Etter valgseieren 2005 dannet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti regjering.

Regjeringen Stoltenberg II, omtales også som den rødgrønne regjeringen.

Dette var første gang siden samlingsregjeringen etter krigen at Ap gikk til valg med et regjeringsalternativ som innebar samarbeid med andre partier.

SV tok sete i en regjering for første gang i partiets 30 år lange historie.

Dette var første gang Sp samarbeidet med partier til venstre for seg selv.

Regjeringen beholdt makten i åtte år, men Sp og SV gjorde noen av sine dårligste valg noensinne.

Kilde: Dagsavisen, Wikipedia

Mer fra Dagsavisen