Innenriks

Busstreiken avverget på overtid

TRAFIKK: Det blir ikke streik i bussektoren etter at partene mandag morgen kom til enighet, melder Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Oppgjøret kom i havn mandag morgen, etter sju timer med mekling på overtid. Norsk Transportarbeiderforbund, Yrkestrafikkforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund forhandlet med NHO Transport.

Hadde ikke partene nådd en enighet, ville 3.400 bussjåfører blitt tatt ut i streik som blant annet ville ha lammet all busstrafikk i Rogaland og Bergen.

Oppgjøret endte med et tillegg på 4 kroner timen fra 1. april, samt at dem med fagbrev gis ytterligere 1 krone per time. I tillegg gis det et reguleringstillegg til alle fra 1. oktober i år på 2 kroner per time.

Anbefaler å stemme nei

Transportarbeiderforbundet og Jernbaneforbundet er tilfredse med utfallet og anbefaler sine medlemmer å stemme for meklingsresultatet i en uravstemning 20. mai.

I Fagforbundet er man derimot misfornøyde med meklingen og anbefaler medlemmene å stemme nei i uravstemningen.

Etter det NTB forstår, vil misnøyen neppe ha noen innvirkning på sluttresultat ettersom Fagforbundets medlemmer er i mindretall av de organiserte som er omfattet av oppgjøret.

– Kravene knyttet til arbeidshverdagen ga ikke konkrete resultater. Vi er også fortsatt for langt unna gjennomsnittet i industrien. Helheten i resultatet anser vi ikke som bra nok til å kunne anbefale det, sier leder Stein Guldbrandsen i Fagforbundets forhandlingsutvalg.

En utfordrende mekling

Det ble også forhandlet fram et reguleringstillegg fra 1. april neste år på 2 kroner som alle får, og som kommer i tillegg til de sentrale tilleggene i mellomoppgjøret.

– Det var en utfordrende mekling, men vi kom fram til et resultat som vår forhandlingsdelegasjon kan anbefale overfor våre medlemmer. Jeg vil også peke på at arbeidsgiverne nå skal dekke alle kostnadene for videreutdanning i forbindelse med fagbrev, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

Mer fra Dagsavisen