Innenriks

Burde informert bedre om MS Thorbjørn-artikkel

Aftenposten brøt ikke med god presseskikk, men kunne hatt bedre dialog med de berørte før avisen publiserte artikkelen om hva som skjedde på MS Thorbjørn 22. juli i fjor.

Det mener Pressens Faglige Utvalg (PFU).

En av de ni som var om bord i MS «Thorbjørn» – ferja som dro fra Utøya mens terroristen Anders Behring Breivik var i gang med sin massakre som tok livet av 69 personer – klaget Aftenposten inn for PFU.

Artikkelen bygde på lekkede politiavhør og den ble publisert under tittelen «Dette skjedde på MS Thorbjørn» 7. januar i år. Ingen av de involverte i historien er navngitt, men klageren følte seg likevel utlevert ved at avisen gjenga hennes tanker og følelser. Hun mente at Aftenposten blant annet brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.6 om å vise hensyn til ofre og pårørende.

PFU mener ifølge fagbladet Journalisten sakens store offentlige interesse og Aftenpostens balansert formidling ikke gir grunnlag for å felle avisen. I sin uttalelse sier PFU imidlertid at Aftenposten «burde utvist større forståelse for de berørtes reaksjoner og hatt bedre dialog med dem forut for publisering».

Mer fra Dagsavisen