Innenriks

Budsjettrefser Solveig Horne

Stortinget ba Solveig Horne (Frp) legge fram et likestillingsregnskap sammen med statsbudsjettet. Det kom ikke i år. Statsråden bryter stortingsvedtaket, mener Anette Trettebergstuen (Ap).

Bilde 1 av 2

– Jeg reagerer på at regjeringen gir blaffen, og bryter et stortingsvedtak. De kunne i hvert fall latt som om de bryr seg om likestilling, raser Anette Trettebergstuen, som er Arbeiderpartiets likestillingspolitiske talsperson.

Hun viser til at Stortinget i vår vedtok at likestillingsministeren skulle legge fram en vurderingen av likestillingsvirkningen av hele statsbudsjettet.

Det tillegget kom ikke i statsbudsjettet for 2017, og det får Ap til å se rødt.

Les også: Ingen tro på bensinavgift

– Fjernet av de rødgrønne

Målet med et eget «likestillingsregnskap» er å synliggjøre at det er helheten i politikken som påvirker likestillingen, forklarer Trettebergstuen.

– Hvordan skattepolitikken er innrettet for eksempel, kan også påvirke likestillingen. Derfor var dette et viktig forslag. Men dette har regjeringen altså ikke tatt seg bryet med å levere, sier Ap-politikeren.

Barne- og likestillingsdepartementet skriver i budsjettet sitt at de vil koordinere arbeidet med å lage et eget tillegg som gir en likestillingsvurdering av statsbudsjettet under ett, men sier ikke noe der om når dette kommer.

Statssekretær Kai Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet presiserer nå at dette kommer i 2018.

– En grundig likestillingsvurdering krever et tett og godt samarbeid og koordinering med relevante fagdepartement. Dette er en tidkrevende prosess og derfor ble det for knapp tid til å få det med i budsjettet for 2017. Vi vil selvsagt følge opp Stortingets vedtak til statsbudsjettet for 2018, sier statssekretær Terning (Frp).

– Jeg ønsker for øvrig å gjøre oppmerksom på at sist gang det ble gitt en redegjørelse for status på arbeidet med likestilling var i 1999 av Valgerd Svarstad Haugland, og at den rødgrønne regjeringen tok bort likestillingsvurderingen i statsbudsjettet i 2009, legger statssekretæren til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brukte et halvt døgn

Trettebergstuen sier at hun ikke kjenner til begrunnelsen for at denne praksisen ikke fikk fortsette.

– Men det er på høy tid å få dette på plass igjen, for å få belyst at det er helheten i de politiske prioriteringene som påvirker likestillingen. Da er det veldig underlig at ikke Høyre og Frp kunne støtte dette vedtaket i vår, og frekt at de ikke følger opp når stortingsflertallet fikk det igjennom.

– Kan det tenkes at det bare var for mye jobb på så kort tid?

– Nei. Dette ble vedtatt i april. Det har gått et halvt år. Da burde regjeringen kunne si noe om likestillingseffekten av budsjettet. Det tok Ap et halvt døgn å se at dette budsjettet bare forsterker de forskjellene som allerede er der.

Les også: - Kultur er systematisk underprioritert i budsjettet

Mer fra Dagsavisen