Innenriks

Brygger opp til bondestrid

– Vi er klare for å gå til krig mot Frps landbrukspolitikk, sier Senterpartiets Geir Pollestad.

Bilde 1 av 2

I dag legger landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fram den lenge etterlyste landbruksmeldingen. Bondeorganisasjonene kvesser høygaflene.

– Det blir bråk. Vi vet at det kommer en landbruksmelding, vi vet at det er jordbruksforhandlinger til våren og vi vet at det snart er valg. Arbeidet for å få landbruksmeldingen og forhandlingene inn i et fornuftig spor som gagner bonden, forbrukeren og miljøet blir et maratonkjør, sier nestleder Arne Lofthus i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Frykter stordriftssatsing

Gjennomgangstonen fra bondeorganisasjonene er at de frykter en mer liberalistisk landbrukspolitikk. Landbruksminister Dale sa i sommer til Dagsavisen at landbruksmeldingen vil bære preg av «mer marked og mindre stat».

– Vi forventer at meldingen kommer til å peke i samme retning som regjeringens landbrukspolitikk har gjort de siste årene, med sentralisering av produksjonen og en ytterligere satsing på stordrift, som igjen vil svekke matproduksjonen i store deler av landet. Vi er forberedt på at det blir krevende diskusjoner etter fremleggingen av meldingen, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

Det er knyttet størst spenning til markedsreguleringsordningene. Disse ordningene har som mål å balansere markedet slik at det ikke blir overskudd av jordbruksvarer og styres av de bondeeide samvirkene Tine, Nortura og Felleskjøpet.

Dales forgjenger, Sylvi Listhaug (Frp), har tidligere tatt til orde for å slippe mer til mer konkurranse, særlig på kjøtt- og meierimarkedet.

– Markedsreguleringen er avgjørende for å ha landbruk over hele landet og vi vet at Stortinget er tydelig på at vi må øke produksjonen i takt med befolkningsveksten. Krevende endringer i dette vil utfordre Stortinget, sier Bartnes.

KrF er tydelig på at det ikke er aktuelt å gjøre store endringer i markedsreguleringsordningene.

– Vi ønsker å beholde markedsreguleringene i stort og dette vil være vårt utgangspunkt for vårt arbeid med meldingen, sier Line Henriette Hjemdal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sp klar til krig

Et annet viktig stridsspørsmål er konsesjonsloven, som sier at alle som vil kjøpe eller overta en gård må søke om det. Regjeringen foreslo i 2014 å avvikle den, men ble sablet ned av opposisjonen og støttepartiene. Samtidig har regjeringen fått delvis gjennomslag for å fjerne priskontrollen ved salg av konsesjonspliktige landbrukseiendommer. Det vil si at kommuner ikke lenger har rett til å overprøve salget for eiendommer under 35 dekar jord.

Senterpartiet gir seg imidlertid ikke på tørre møkka.

– Jeg regner med at Dale kommer til å beskrive sine planer om å svekke konsesjonsloven i landbruksmeldinga. Vi kommer til å ta fighten med mål om at vi ikke får den liberaliseringen av loven som flertallet på Stortinget tross alt har bestilt. KrF og Venstre beskriver det som mindre endringer. Jeg beskriver det som smutthull så store som låvedører. Med en god advokat er i praksis loven opphevet, sier Geir Pollestad (Sp) i næringskomiteen.

Pollestad er tydelig på at Sp vil kjempe mot landbruksmeldinga, som han i likhet med bondeorganisasjonene regner med vil vektlegge store bruk i sentrale strøk.

– Vi er klare for å gå til krig mot Frps landbrukspolitikk, og vil gjøre det vi kan for å få flertall på Stortinget for å få stoppet Dales landbruksmelding, sier Pollestad.

Les også: Statsråden var første sider- og vinkunde

Tror på Storberget

Det er imidlertid ikke Sp Lofthus i Småbrukarlaget setter sin lit til framover.

– Vi er veldig interessert i at en stortingspolitiker som har klart for seg konsekvensene av en liberalisering i landbruket blir saksordfører for landbruksmeldinga. Da tenker jeg på Knut Storberget. Arbeiderpartiet er nødt til å ta en større del av ansvaret for den fremtidige jordbrukspolitikken og bevaring av arbeidsplasser i primærnæringen, sier Lofthus.

– Det er koselig, men det er flertallet i komiteen som velger saksordfører. Uansett mener jeg at Ap har markert seg sterkt på dette området de siste årene, og vi vil bruke også denne anledningen til å stå på krava. Den liberalistiske Frp-linja ønsker vi minst mulig av. Stortinget har klart å nulle ut mange av forslagene fra Frp, men det har også gjort at vi har fire tapte år med å skape vekst i næringspolitikken, sier Storberget.

Landbruksminister Dale hadde ikke anledning til å komme med en kommentar i går.

Les også: – Byene i front for bærekraftige løsninger

Mer fra Dagsavisen