Innenriks

Brukte 13 år på 
sikkerhetslov

22. juli-kommisjonen avdekket regelsommel for hvilke bygg og institusjoner som trengte særlig terrorbeskyttelse.

Det tok nær 13 år fra sikkerhetsloven var vedtatt, til reglene for objektsikkerhet var på plass. Det påpeker 22. juli-kommisjonen i sin rapport. Advokat Harald Stabell er svært kritisk til somlingen med å få på plass en så viktig lov.

- Det synes å ha vært en byråkratisk prosess uten framdrift. Men det er vanskelig å si om mangelen på forskrift gjorde at man ikke kom til handling i Grubbegata, sier han til Dagsavisen.

KrF-leder Knut Arild Hareide ledet 22. juli-komiteen på Stortinget. Han synes det er beklagelig at det tok så lang tid å få på plass forskriftene.

- Det er uholdbart at en har hatt en prosess som har tatt 13 år for å få på plass forskrifter. Selvsagt skal slike prosesser være grundige, men her har det også vært manglende kontinuitet i arbeidet, sier han og legger til:

- Kommisjonen har tydelig påpekt at risikoerkjennelsen har vært for dårlig. En bedre erkjennelse av risikoen hadde gitt raskere framdrift i arbeidet.

Ble sikret for sent

Statsministerboligen fikk først vakthold tre timer etter at bomben gikk av. Stortinget fikk beskjed om å greie seg selv og var uten reell beskyttelse til klokka 18. Siden har Stortingets presidentskap har klaget på manglende sikring av Stortinget etter bomben i Oslo.

Krisestaben skriblet riktignok ned en improvisert liste over 24 objekter som kunne bli utsatt for nye terroranslag; blant annet regjeringskvartalet, Stortinget, statsministerboligen og Utenriksdepartementet, men «mangel på tilgjengelig mannskap» gjorde at sikring fortsatt ikke ble prioritert.

«For omstendelig»

Den vedtatte lovendringen og forskriftsbestemmelsene, den såkalte objektsikkerhetsforskriften, trådte i kraft 1. januar 2011. 13 år etter at sikkerhetsloven var vedtatt.

- Det er kritikkverdig at det tar så lang å få på plass en forskrift til sikkerhetsloven. Det er beklagelig, og prosessen har vært altfor omstendelig, sier Stabell til Dagsavisen.

Loven og forskriften skal gi en helhetlig og overordnet oppskrift for utvelgelse, beskyttelse og tilsyn med skjermingsverdige bygninger og institusjoner.

Mer fra Dagsavisen