Innenriks

Bruker mindre

Norge går så det suser. Derfor sparer Sigbjørn Johnsen (Ap) til dårlige tider.

- Mens økonomien i Europa er usikker, går det bra i Norge - selv om vi har utfordringer, oppsummerte finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) da han la fram revidert nasjonalbudsjett for 2012.

Selv om budsjettet er litt mer ekspansivt enn det statsbudsjettet la opp til i fjor høst, fikk vi ikke se noen store overraskelser i går.

Holder igjen

Å finne balansen mellom økonomiske stimuleringstiltak og innstramninger har vært finansministerens store utfordring med årets reviderte budsjett. De rødgrønne holder igjen på pengesekken av hensyn til norsk eksportindustri, som allerede er rammet av de økonomiske urolighetene i Europa. Johnsen understreker at det er viktig å spare til dårligere tider. Høye oljepriser, mer skatteinntekter og lavere arbeidsledighet enn ventet gjør at den gode utviklingen i Norge fortsetter.

- Selvsagt er det fristende å bruke mer, men vi må unngå å legge press på renter og kronekurs som vil ramme norsk konkurranseutsatt industri. De har allerede store utfordringer. Norge vil bli påvirket av det som skjer ute i Europa, sier Johnsen.

Regjeringen bruker 116 oljemilliarder, seks milliarder kroner mindre enn i statsbudsjettet. Pengebruken ligger 16 milliarder kroner under handlingsregelen.

Godt mottatt

Kommunene får mer, og er fornøyd med overføringene fra regjeringen. Befolkningsøkningen fører til over 4 milliarder kroner i ekstrautgifter for kommunene neste år. De rødgrønne legger opp til en vekst i samlede inntekter på 5,25-6 milliarder.

- Vi er blitt hørt på viktige områder. Det betyr at norske kommuner og fylkeskommuner fortsatt kan levere gode velferdsordninger for befolkningen, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, til NTB.

Også LO er tilfreds med at regjeringen er langsiktig i sin bruk av oljepenger.

- Vi er fornøyd med at regjeringen bruker revidert nasjonalbudsjett til å forsterke innsatsen for næringslivet og i arbeidsmarkedspolitikken, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Som eneste parti på Stortinget åpner Fremskrittspartiet for å øke oljepengebruken i revidert nasjonalbudsjett.

- Vi utelukker ikke å bruke noe mer av overskuddet i oljeinntekter enn regjeringen legger opp til. Men det kan godt hende vi legger oss på samme nivå, sier Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Terror koster dyrt

Oppryddingsarbeidet i regjeringskvartalet etter terrorangrepene 22. juli 2011 får 770 millioner kroner i økte bevilgninger. Nytt Hercules-fly til 720 millioner, nye såkornfond til 227 millioner og 100 millioner til treforedlingsindustrien er andre ekstrabevilgninger (se grafikk).

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen