Politikk

Bruker Grunnloven mot «PR-politikere»

PR OG POLITIKK: Per Olaf Lundteigen (Sp) mener alle som går inn i regjering skal kunne spørres ut av Stortinget foran åpen scene om uheldige bindinger fra fortida.

Sp-politiker Per Olaf Lundteigen mener Grunnloven åpner for å tvangsinnkalle ferske statsråder til utspørring i Stortinget når det er mistanke om uheldige interessebånd knyttet til tidligere yrke. For eksempel fra PR-bransjen.

I går la han fram forslag om at så få som seks representanter skal kunne fremme et slikt krav, og at statsråden skal ha plikt til å møte.

- Dette er et enkelt, ubyråkratisk forslag som virkelig følger Svedrups uttrykk: All makt i denne sal, sier Lundteigen.

Han ser behovet for å få tvangsinnkalling til å bli ordinær praksis i Stortinget, for å komme til bunns i mulig inhabilitet blant regjeringsmedlemmene. Bindinger fra fortida må fram i lyset, mener han.

- Vi må slutte å være så naive. Dette er forhold som trenger offentlighet, mener Sp-politikeren som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Les også: - Misbruk av skattepenger

Grundig inn i fortida

Bakgrunnen for forslaget er Sylvi Listhaugs (Frp) overgang fra PR-bransjen til regjeringen etter årets stortingsvalg, som skapte mye debatt. Dette var første gang en statsråd kom direkte fra et PR-byrå, og det ble holdt hemmelig for offentligheten og Stortingets kontrollorgan hvem Landbruks - og matministeren hadde hatt oppdrag for tidligere. Lundteigen stilte tidlig spørsmålstegn ved om Listhaug hadde jobbet for Rema 1000, noe matvaregiganten siden innrømmet stemte.

- Dette forslaget virker direkte skreddersydd for å ta politikerne som kommer fra PR-bransjen. Er det hensikten?

- Ja. Det er den utviklingen som har utløst behovet, sier Lundteigen.

Ordningen kan også ha en preventiv virkning i den forstand at statsministeren stimuleres til å gå grundig inn på fortida til statsrådskandidatene, skriver Lundteigen i forslaget.

Les også: Slik lobbet hun for Drammen

Kalle inn på teppet

Nylig la Sp, SV og Arbeiderpartiet et forslag til ny lov. De vil at det skal bli en plikt for statsråder og statssekretærer å registrere sine tidligere oppdragsgivere, i en toårsperiode fra før de tiltrådte. Likevel mener Lundteigen det er behov for kraftigere lut.

- Dette gir en helt annen mulighet til å følge opp innholdet i den nye loven. Det blir viktig med en moderne praksis i Stortinget som er i tråd med utviklingen i samfunnet for øvrig. Det blir stadig mer krevende å få klarhet i politikernes habilitet, sier Lundteigen.

- Seks representanter er ikke mange. Hva må mistanken begrunnes i for at en slik møteplikt skal gjelde?

- Det er opp til de som innkaller. Antallet representanter kan diskuteres. Men det er viktig at det ikke er mange, for da kan en flertallskonstellasjon blokkere at mindretallet får innsyn, sier Lundteigen.

Les også: Matgiganter hyret inn First House

Vil ha debatt

Sp-politikeren fikk ikke med seg de andre rødgrønne partiene på innkallingstvangen. Men ser likevel positivt på ringvirkningene av et slikt forslag.

- Jeg er opptatt av at dette kan skape debatt om hva vi faktisk har muligheten til å gjøre sier, Lundteigen.

Det er i Grunnlovens paragraf 75 h det står at Stortinget kan «fordre enhver til å møte for seg i statssaker».

Innkallingsretten er en krysning mellom interpellasjon og komitégranskning, og er kun brukt tre ganger siden Grunnloven ble lagd i 1814 - sist i 1933.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen