Finansminister og Frp-leder Siv Jensen samler i morgen regjeringen til budsjettkonferanse. Venstre og KrF advarer henne mot å bruke for mye oljepenger i statsbudsjettet for 2015. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

- Bruk oljepengene forsiktig

OLJEPENGER: Mens grasrota i Frp presser finansminister Siv Jensen (Frp) til å sprenge handlingsregelen, ber samarbeidspartiene om en edruelig oljepengebruk.

- Vi må ikke sette norsk økonomi på spill på grunn av oljepengebruken, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), til Dagsavisen.

I morgen samler finansminister Siv Jensen (Frp) regjeringen til budsjettkonferanse for å spikre statsbudsjettet for 2015. Nå kommer en tydelig oppfordring fra samarbeidspartiene på Stortinget, Venstre og KrF: Ikke bruk for mye oljepenger.

Dyre valgløfter skal innfris, og regjeringen er under sterkt press fra egne rekker når det første helblå statsbudsjettet skal snekres fra bunnen av:

* NHO krever at formuesskatten halveres til 0,5 prosent.

* Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) lover milliardsatsing på vei.

* Venstre vil øke miljøavgiftene med 7,5 milliarder kroner.

- Den største utfordringen til regjeringen er å innfri løftene om store velferdsforbedringer på skole, helse og eldreomsorg, samtidig som de skal innfri løftene om store skattelettelser. Hvordan de skal få til det er jeg spent på, sier Syversen og poengterer:

- Dette blir Siv Jensens svenneprøve, regjeringens eksamen.

 

Les også:

Lover flere skattekutt

Venter minst 50 mrd i skattekutt

Blåmandag for Frp i regjering

 

Vil smadre handlingsregelen

Grasrota i Fremskrittspartiet ber partilederen knuse handlingsregelen. I går skrev Dagbladet at over halvparten av de tillitsvalgte i Frp avisen har hatt kontakt med vil bruke fire prosent av avkastningen til oljefondet - eller mer. I dag ligger oljepengebruken på 2,8 prosent av avkastningen til oljefondet.

- Å legge seg på en oljepengebruk på fire prosent er utopisk. Da kan man snart legge ned eksportindustrien, sier Syversen.

Han mener riktig oljepengebruk vil være rundt tre prosent av avkastningen til oljefondet.

 

Betydelig handlingsrom

Fredag gikk sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities ut i Dagsavisen og ga Siv Jensen en «gavepakke»: Den norske økonomien har rom for å bruke 20-25 nye oljemilliarder det neste året.

Andreassen tror Finansdepartementet vil legge «krittstreken» for hvor mye av sparebøssa vi kan bruke på i overkant av tre prosent av avkastningen til oljefondet.

 

Sparer til barnebarna

Venstre-nestleder Terje Breivik sitter i finanskomiteen på Stortinget. Breivik er som sentrumskollega Syversen opptatt av en restriktiv oljepengebruk.

- Vi må ha en edruelig oljepengebruk. Ikke bare ut fra en finansfaglig vurdering, men også av ren solidaritet til kommende generasjoner. Forbruket over statsbudsjettet må være bærekraftig, sier han.

Breivik peker på at statens utgifter vil øke kraftig i framtida på grunn av eldrebølgen.

- Du skal ikke mer enn ti år fram i tid før det begynner å bli en viss avstand mellom behov og tilgjengelig kapital, sier Venstre-nestlederen og legger til:

- Vi må tenke på barna og barnebarna våre.

Syversen ser regjeringens første egenproduserte statsbudsjett som en test på samarbeidet mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene på Stortinget.

- Jeg er spent på profilen de legger seg på. Det vil bety mye for samarbeidet på Stortinget i høst, sier KrF-politikeren.

Han tror de største utfordringene i forhandlingene blir balansen mellom skattekutt og velferdsgoder.

KrF har klare forventninger om en sosial profil, satsing på familie og kamp mot fattigdom nasjonalt og internasjonalt. Venstre forventer at regjeringen legger fram et klimabudsjett og prioriterer kunnskap høyt.

 

Lover skatteletter

Tidligere har Frps finanspolitiske talsperson, Gjermund Hagesæter, forsøkt å skru forventningene til statsbudsjettet ned.

- Det må komme ytterligere skattelettelser, men jeg tror nok mange av velgerne våre har overdrevne forventninger til hva det er mulig å finne rom til av skattelettelser, sa Hagesæter.

Siv Jensen har overfor Dagsavisen understreket at Fremskrittspartiet ikke gir opp sine valgløfter og vil levere skatteletter for folk flest.

havard.therkelsen@dagsavisen.no