Innenriks

Brødrepar og familiefar terrortiltalt

To skal ha kriget i Syria, den tredje skal ha kjørt rundt i Bærum med avsagd hagle.

Av Marie Melgård og Nina Johnsrud

Som Dagsavisen omtalte i forrige uke, vil den første terrorrettssaken mot tre norske islamister gå for retten 24. februar.

I går tok statsadvokaten ut tiltalen.

Alle tre er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 d, som tilsier at dersom noen danner, deltar  eller støtter en terroraksjon, kan man straffes med fengsel inntil seks år.

To av de tre tiltalte, en mann på 25 og en på 28 år, er brødrene til norskalbanske Egzon Avdyli fra Bærum, som ble drept i Syria i april i fjor. Tredjemann er en 30 år gammel norsksomalier.

• Storebror og norsksomalieren er tiltalt for terrorkamp for IS i Syria.

• Lillebror skal ha kjøpt krigsutstyr som skulle sendes til norsk islamist i landet.

Tiltalen klar

– Vi har avgjort tiltalespørsmålet, men vi vil ikke kommentere innholdet før alle de impliserte er gjort kjent med den, sier statsadvokat Jan Glent til Dagsavisen.

Kjøpte krigsutstyr

Den eldste norskalbaneren og norsksomalieren kom hjem fra Syria januar i fjor. Da de ble pågrepet i mai, mener påtalemyndigheten at de forberedte seg på å dra tilbake til Syria. 25-åringen ble pågrepet samme dag. Selv om han ikke har vært i Syria, mener påtalemyndigheten at han deltok i innkjøp av krigsutstyr som våpendeler, stridsvest, ørkenfarget kamuflasjejakke, ullundertøy, kikkertsikte til om lag 10.000 kroner, våpenlykt, sko og hansker.

Kjørte rundt med hagle

Ifølge tiltalen skal 25-åringen også ha kjørt rundt i Bærum med en avsagd hagle, en pistol og ammunisjon dagen før han ble pågrepet. For dette er mannen tiltalt for brudd på våpenloven.

Svein Holden forsvarer den eldste broren.

– Min klient kommer til å avgi en forklaring under hovedforhandlingen. Innholdet av forklaringen vil vi ikke forskuttere, sier Holden.

Dagsavisen har ikke lykkes å nå de andre forsvarerne i saken.

Mer fra Dagsavisen