Innenriks

Britisk statsborger skal avhøres etter bombetrussel mot Ryanair-fly

Politiet skal avhøre en britisk 51-åring som er mistenkt for å stå bak en bombetrussel mot et Ryanair-fly fra London til Oslo fredag ettermiddag.

Hendelsen startet da politiet mottok melding om en bombetrussel mot passasjerflyet klokken 11.50 fredag formiddag.

Trusselmeldingen var skrevet på en lapp som ble funnet om bord i flyet, har Ryanair opplyst til VG.

Da flyet landet på Gardermoen kort tid senere, ble de 142 passasjerene og seks besetningsmedlemmene fraktet vekk i busser.

Politiet pågrep samtidig en 51 år gammel britisk statsborger, som de mistenker for å ha stått bak truslene.

Knyttes til tidligere trusselepisode

Politiet mener det er naturlig å se fredagens hendelse i sammenheng med en lignende situasjon som skjedde med et annet Ryanair-fly tidligere denne uken.

– Det er naturlig å se de to hendelsene i sammenheng, og det blir etterforskningsrelaterte spørsmål som vi skal undersøke, sier leder Olav Unnestad for felles operative tjenester i Øst politidistrikt til NTB.

Den andre trusselsituasjonen fant sted på et Ryanair-fly fra Krakow til Dublin tidligere denne uken. Der ble det funnet en lapp på toalettet hvor det sto at det var eksplosiver om bord på flyet.

Flyet fra Krakow ble tvunget til å lande på Stansted lufthavn i London. To menn på henholdsvis 26 og 47 år ble i etterkant pågrepet av politiet i Essex for å ha stått bak truslene, ifølge BBC. Ingen mistenkelige gjenstander ble funnet på dette flyet.

Vil bli avhørt så raskt som mulig

Det var på nettopp Stansted flyplass i London at også Ryanair-flyets tur mot Oslo startet fredag. Ruteflyet var på vei til Gardermoen da trusselmeldingen kom. Politiet vet ikke om 51-åringen reiste alene eller om han var en del av et reisefølge.

– Det er flere grunner til at vi anholdt ham, og det vil vi komme tilbake til senere når etterforskningen er kommet i gang, sier Unnestad til NTB.

51-åringen vil bli avhørt så fort som mulig, opplyser politiet.

Danske jagerfly bisto

To danske jagerfly av typen F-16 ble fredag formiddag observert på vei nordover i svært høy hastighet over Jylland.

En stund senere bekreftet det danske forsvaret at de to flyene var blitt sendt opp til passasjerflyet over Skagerrak.

De to jagerflyene brøt lydmuren på vei oppover, opplyser forsvaret. Jagerflyene fulgte Ryanair-flyet helt fram til Gardermoen, hvor de ble stående for å fylle drivstoff før de returnerte tilbake til Danmark igien.

Ruteflyet ble parkert i utkanten av Oslo lufthavns område, hvor bombegruppa raskt satte i gang undersøkelser av flyet.

Normal beredskap igjen på Gardermoen 

Beredskapen på Oslo lufthavn Gardermoen er nedjustert til vanlig nivå, bekrefter kommunikasjonssjef Cathrine Framholt i Avinor.

I forbindelse med trusselen mot Ryanair-flyet som landet på flyplassen klokka 12.25 fredag ettermiddag, ble beredskapsnivået på Norges største flyplass oppjustert.

– Hendelsen har ikke hatt noen påvirkning på den øvrige flytrafikken, sier Framholt til NTB.

Beredskapsnivået på Gardermoen ble nedjustert klokka 14.05.

Mer fra Dagsavisen