Kultur

Brettspillfest døgnet rundt

Denne helgen kommer brett- og rollespill­entusiaster fra hele Norge til Oslo for å kaste terning og spille turneringer i spill du kanskje aldri har hørt om.

For 28. året arrangeres spillfestivalen Arcon som fokuserer på tradisjonelle brettspill og rollespill i fysisk format. Da festivalen var på topp var det opp mot 2000 mennesker som tok turen, men etter at internett og online rollespill som «World of Warcraft» ble introdusert falt besøkstallet til rundt 500 deltakere. Arrangørene holder likevel motet oppe og regner med at det vil være stor stemning også under årets festival som arrangeres i helgen.

- Arcon er Norges største spillfestival, så det kommer tilreisende fra hele landet. En god del overnatter på festivalen, kler seg ut i kostymer og er med på turneringer, sier Eirik Lysenstøen, PR-sjef for Arcon, til Dagsavisen.

Steampunk

Hvert år har festivalen et såkalt jippo, som gi utslag i kostymevalg og tematikk. I år er det steampunk.

- Steampunk er et fenomen inspirert av viktoriansk britisk tidsalder, med en futuristisk stil hvor alle maskiner er drevet av damp. Det er veldig i vinden for tiden, sier Lysenstøen.

For dem som ikke har tid til å lage seg et kostyme på forhånd, kan Arcon tilby et utvalg stoffer og symaskiner i et kostyme workshop. Men det er absolutt i ikke påbudt å kle seg ut.

- Veldig mange kommer for å prøve nye spill og møte folk med sammen interesser som seg selv, sier Lysenstøen

Norgesmesterskap

Som Norges største spillfestival skulle det bare mangle at det blir arrangert turneringer og mesterskap på programmet. Blant konkurransene er det blant annet NM i Munchkin, NM i Dominion og NM i Carcassonne.

- Noen av spillene er det greit å ha kjennskap til på forhånd, men de fleste er lagt opp slik at også nybegynnere kan være med å oppdage nye spill, sier Lysenstøen.

Nå som Arcon har eksistert i hele 28 år har flere av entusiastene blitt voksne. De tar med sine egne barn, samtidig som nye spillere finner fram på egen hånd.

- Selv om det er mange barn og ungdommer her, så er festivalen lagt opp slik at det skal være noe for både ung og gammel. Vi har spillområder for alle, og en egen bar hvor de som er over 18 kan ta seg en øl mens de spiller, sier Lysenstøen.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen