Børge Brende (H) i spørretimen. FOTO: NTB SCANPIX

Brende tente

KOMMENTAR: Det er uhyre sjeldent at en utenriksminister faller ut av sin godt innøvde diplomatrolle.

Men det var nettopp det utenriksminister Børge Brende (H) gjorde i Stortingets spørretime onsdag. Brende ble tydelig irritert over at opposisjonen var frekk nok til å kritisere regjeringen for sendrektighet i asylsaken.

I NRKs Aktuelt kvelden før kom utenriksminister Brende med den oppsiktsvekkende påstanden om at Aps landsmøtevedtak om å ta imot 10.000 Syria-flyktninger, kan ha påvirket flere til å komme til Norge.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det er forståelse for at også en utenriksminister kan si noe som ikke er gjennomtenkt i en direktesendt TV-debatt. Men det er utilgivelig hvis det blir gjentatt fra Stortingets talerstol, som Brende gjorde i går. Det er heller ikke bra at Brende unnlot å opplyse om at Høyre var med på Stortingets forlik om å ta imot flyktninger fra Syria.  

Utenriksministeren ble tydelig irritert da utenrikskomiteens leder, Anniken Huitfeldt (Ap), som første representant ut i spørretimen kritiserte regjeringen for å handle for sent i møtet med flyktningstrømmen til Norge. Utenriksministeren nærmest irettesatte Huitfeldt for at hun kritiserte regjeringen i en situasjon da det etter hans mening er nødvendig at partiene står samlet om asylsaken.

LES OGSÅ: Ber opposisjonen kaste kortene

SVs Audun Lysbakken grep fatt i utenriksministerens påstand om at Ap har drevet en «kampanje» for at Norge skal ta imot flere flyktninger og asylsøkere. «Kommentaren kommer i en situasjon der det på internett flommer av konspirasjonsteorier om nettopp denne typen sammenhenger. Vi trenger ikke partipolitisk spill eller forenklede forklaringer i jakt på syndebukker i den situasjonen vi er oppe i nå», smalt det fra Lysbakken. Det var ikke mange utenfor regjeringsbenken og Frp-flokken som ikke mente at det var godt sagt av Lysbakken. Utenriksministerens irritasjon steg ytterligere noen hakk etter dette.

Det er overraskende at Børge Brende med sin lange erfaring fra Stortinget og fra regjeringen, kan tråkke så feil som han gjorde i går. Han burde vite at han må tåle kritikk i Stortingets spørretime. Det er opposisjonens jobb å kritisere regjeringen.