Innenriks

Brende roser SV-Solheim

BISTAND: Utenriksminister Børge Brende (H) vil ikke følge Frps linje om reduksjon i bistandsbudsjettet. Snarere roser han sin utviklingspolitiske forgjenger fra SV i regjeringskontorene.

Det er riktignok enkelte grunnleggende politiske forskjeller mellom SV og Høyre i utviklings- og bistandspolitikken, men Brende deler vesentlige vurderinger med forgjengeren Erik Solheim i utviklingsdepartementet. Han framhever blant annet at Solheim i likhet med ham selv «er opptatt av å utløse gode prosesser i de landene som mottar bistand».

– Jeg kan slutte meg til hvert eneste ord av det jeg har sett Erik Solheim (SV) si om utviklingspolitikk de siste årene, sier Brende til Adresseavisen.

Solheim var utviklingsminister i sju år, og ga Brende råd om en framtidsrettet utviklingspolitikk da de to politikerne møttes til lunsj i romjula.

Brende varsler nå at regjeringen vil holde stø kurs og ikke følge Frps linje som innebærer reduksjon i bistandsbudsjettet. Resultatet blir etter alt å dømme en utviklingspolitikk som vil ligge nærmere SV enn Frp.

– Det er bred politisk enighet om hovedlinjene i utviklingspolitikken i Norge. Opp gjennom årene er det Frp som har skilt seg litt ut. Slik sett var det ganske historisk da et samlet storting i høst gikk inn for et bistandsbudsjett der Norge gir 1 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), sier Brende, som er tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors.

I år skal Brende fordele 31 milliarder bistandskroner på mer enn 100 land.

Mer fra Dagsavisen