Torsdag kommer boka til Jens Breivik, faren til terrordømte Anders Behring Breivik, ut på Juritzen forlag. Forlagssjef Arve Juritzen sier boken er et oppgjør med egen farsgjerning. FOTO: NTB SCANPIX

Breivik skjeller ut faren i brev

BOKLANSERING: Terrordømte Anders Behring Breivik nekter sin far, Jens Breivik, å besøke ham i fengselet og skjeller ham ut i et brev.

Jens Breiviks bok «Min skyld? En fars historie», som blir utgitt på Juritzen forlag, blir lansert på en pressekonferanse torsdag.

Ifølge VG lar terrordømte Anders Behring Breivik skjellsordene hagle mot faren i et brev Jens Breivik gjengir i boka.

Han kaller blant annet faren «en feig og svak person» og stiller ham spørsmål om han er «fullstendig tilbakestående» eller om han kun spiller «en irrasjonell rolle som nyttig idiot» for sine «overgripere».

– Må bli fascist

Faren mottok brevet fire måneder etter at han hadde ringt fengselet for å spørre om han kunne få besøke sønnen.

Brevet kom i en brun konvolutt uten merknader, men faren skriver at han med en gang forsto hvem det kom fra.

«Jeg bare visste det. Navnet mitt var håndskrevet. (...) Brevet er til Jens David Breivik, ikke til far eller pappa.», skriver han om brevet fra sønnen, som er datert 11. februar 2014.

I brevet skriver 35-åringen at faren må ta avstand fra sin sosialdemokratiske ideologi og bli med i det han kaller den norske fascistbevegelsen, Hvis han ikke gjør det, vil Breivik nekte å ha mer kontakt med ham.

Vil forstå

Under Juritzens høstlansering i slutten av august fortalte forlagssjef Arve Juritzen at boka er Jens Breiviks forsøk på å forstå hva som skjedde med sønnen.

– Han har blitt en syndebukk og har behov for å reflektere over om det som skjedde er hans skyld, sier Arve Juritzen til NTB.

Han understreker at boken ikke er et oppgjør med angrepene som er kommet mot Jens Breivik.

Sin innsats som far

Mange har trukket fram farens fraværenhet og mangel på interesse for sønnen i barndommen som en nøkkel til å forstå hvordan Anders Behring Breivik kunne ende som den verste massedrapsmannen i moderne norsk historie.

– Det er heller et angrep på seg selv og sin egen innsats som far. Han er heller ikke fremmed for at han har et medansvar, uttalte Juritzen.

 

– Jeg kunne gjort mer for Anders

– Jeg kunne ha gjort mer for Anders, skriver Jens Breivik, faren til massedrapsmannen Anders Behring Breivik, i sin ferske bok.

I boken « Min skyld? En fars historie», som kommer ut på Juritzen forlag torsdag, skriver Jens Breivik at han ønsker at han mye hadde vært annerledes i sitt liv.

«Jeg har gjort mye rart og hatt et omflakkende og rotete liv. Jeg har vært gift fire ganger, og jeg skulle ønske jeg hadde møtt min nåværende kone for 50 år siden. Jeg skulle ønske mye hadde vært annerledes. Og jeg kunne gjort mer. Spesielt for Anders kunne jeg ha gjort mer. Sånn er det», skriver faren i boka.

Jens Breivik kaller samtidig mye av det som er skrevet om han i avisartikler og bøker, for spekulasjoner, halvsannheter og fiksjon.

«Vi var tre – nå er vi to, etter at Wenche (Anders Behring Breiviks mor, red.anm.) døde – som vet hvordan oppveksten til Anders var. Jeg er en av dem (...). Dette er min historie, skriver Jens Breivik. (NTB)