Advokat Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra etter møtet med sin klient Anders Behring Breivik på Ila fengsel, dagen før dommen mot han faller.

Breivik sikker på å bli kjent tilregnelig

Advokat Geir Lippestad sier Breivik føler seg sikker på at han blir kjent tilregnelig i morgen.

To av Breiviks forsvarere, Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra, møtte den terrortiltale på Ila fengsel torsdag for å forberede ham på hva han kan forvente fredag. Dommen mot Breivik faller fredag klokka 10.00 i Oslo tingrett, og da blir det klart om han blir kjent tilregnelig eller utilregnelig.

Ingen anke

– Det vi snakket om i dag var hvilke reaksjoner han skal ha på det ene eller det andre utfallet. Det han er veldig tydelig på, det er at dersom han blir vurdert som tilregnelig, kommer han ikke til å anke. Men han er like tydelig på at dersom han kjennes utilregnelig, vil han anke, sier Lippestad etter møtet med Breivik.

Forsvarerne har gitt Breivik råd om å ta betenkningstid uansett utfall i dommen, men Lippestad tror ikke han vil følge det rådet.

– Han vil nok avklare i morgen på direkte spørsmål fra dommeren om han vil anke eller ikke, tror advokaten.

Breivik selv mener at han er tilregnelig, og tror dommerne vil komme fram til det samme. Lippestad påpeker også at det er en menneskerett å ta ansvar for de handlingene man har utført og bli vurdert som frisk dersom man er frisk.

En viktig dag

Lippestad sier den terrortiltalte torsdag er rolig og oppfører seg på samme måte som da han møtte i rettssaken før sommeren.

– Jeg tror han er spent, men når jeg spør om akkurat det, sier han at han ikke er spent og at han er rimelig sikker på hvordan det går. Men det er selvfølgelig en viktig dag. Ikke bare for ham, men for hele nasjonen. Det blir spennende å lese premissene og begrunnelsen for dommen, sier Lippestad.

Aktoratet har bedt om at Breivik skal overføres til tvungent psykisk helsevern. Forsvarer Geir Lippestad ba Oslo tingrett om å kjenne Anders Behring Breivik tilregnelig og la ned påstand om full frifinnelse. Han ba subsidiært om at Breivik behandles på mildest mulig måte.