Innenriks

Breivik sier han ofret familie og venner

Anders Behring Breivik sammenligner seg med ofrene for terroraksjonen og sier at også han har mistet sin familie og alle vennene.

Terrorrettssaken fortsetter i dag med at Breivik utdyper sin forklaring om massakren på Utøya 22. juli.

De fikk aldri noe valg

– Folk sier at de har mistet det kjæreste de har, venner og familie. 22. juli mistet også jeg hele familien min og alle vennene. Den eneste forskjellen er at for meg var det et valg, jeg ofret det. De fikk aldri noe valg, jeg fratok dem det, sier han.

– Men jeg mistet også alle, og derfor kan jeg til en viss grad forstå hvordan de har det, sier han.

– Ønsker du at vi skal ha sympati med deg? spør aktor Inga Bejer Engh.

– Absolutt ikke, det er bare til informasjon.

Fryktet lynsjing

Anders Behring Breivik fryktet at hans familie og venner skulle bli lynsjet etter terrorangrepene 22. juli.

– Under pågripelsen er det alltid en stor sjanse for å få en kule i pannen. Om jeg overlevde pågripelsen, så regnet jeg med at omstendighetene var så eksepsjonelle og Delta-politifolkene så mentalt skadd av det jeg hadde gjort, at de kanskje mente jeg fortjente en kule i hodet, sier Breivik.

Bli emosjonelt ustabile

Han sier han regnet med at maktpersoner ville bli «emosjonelt ustabile» og handle irrasjonelt. Derfor var han forberedt på at statsministeren eller regjeringsmedlemmer kunne gi ordre om at han skulle drepes.

– Jeg visste det var sannsynlig at flere av disse mektigste personene i Norge ville bli emosjonelt ustabile og be betrodde medarbeidere i politiet om at jeg ikke skulle overleve, eller si at de kunne gjøre hva de ville for å få informasjon av meg, sier han.

– Jeg visste at Norge ville havne i en unntakstilstand, og at sannsynligheten var til stede for at min familie og mine venner kunne bli offer for en lynsjemobb. Det er hovedgrunnen til at jeg snakket nedsettende og sårende om mine venner i kompendiet. I ytterste konsekvens kunne det redde livene deres, fortsetter han.

Mye større barbari

Etter at Breivik forklarte seg om de siste han drepte på Utøya, på Sydspissen, forteller han om han sparte en liten gutt fordi han syntes det var «galt å skyte et barn».

Aktor Svein Holden bryter inn og spør hvordan Breivik tror gutten har det etter å ha opplevd noe slikt.

– Mest sannsynlig har jeg påført ham massive psykologiske skader, sier Breivik og får spørsmål om han har dårlig samvittighet for dette.

– Jeg er fullstendig klar over hva jeg har gjort, men dette er et lite barbari for å forhindre et mye større barbari. Jeg har valgt ikke å ta det inn over meg. Ellers hadde jeg ikke klart å overleve, sier Breivik.

- Helt grusomt

Han gjentok oså i retten at han synes massakren på Utøya var grusom, men at det var nødvendig.

Da han gikk fra Pumpehuset etter å ha skutt svært mange ungdommer, forteller Breivik hvordan han måtte gå mellom de drepte.

– Jeg tenkte at det er helt grusomt, sier Breivik.

– Å drepe et individ er det mest ekstreme et menneske kan gjøre, sier han videre etter at  Engh spør ham hvorfor han synes det var grusomt.

Breivik fortsetter med å si at dette strider mot menneskets natur og understreker igjen at han aldri har opplevd noe så grusomt. Deretter sier han at det «sikkert var enda mer grusomt» for dem han jaktet på Utøya.

Engh vil vite om han likevel mener det var nødvendig å begå drapene.

– Ja, 22. juli-operasjonen var nødvendig, konstaterer han.

Lokket dem fram

Han forklarte seg nærmere om hendelsene ved pumpehuset, der han skjøt 13 ungdommer etter å ha lokket dem fram.

– Da jeg kom til Pumpehuset, så jeg et hode stikke opp, og jeg skjønte at det var mange mennesker der. Jeg tror jeg startet med å si «Har dere sett ham?» og «Vet dere hvor skuddene kom fra?», forklarer han.

Breivik sier han fortalte ungdommene at det var en båt der som skulle ta dem vekk fra øya. Breivik sier dette var en taktikk for å lokke ungdommene fram fra skjulestedet slik at han kan «henrette dem», som er ordene han selv bruker for å beskrive mange av drapene.

«Oppfølgingsskudd»

Den terrortiltale 33-åringen beskriver i detalj hvordan han skjøt både dem som kom fram, og dem som forsøkte å løpe unna. Igjen forklarer han at han forsikret seg om at alle var drept ved å skyte det han kaller «oppfølgingsskudd».

– Jeg vet at det er vanlig å late som om man er død i en slik situasjon, sier han for å begrunne hvorfor han skjøt mange av de drepte flere ganger.

Flere ble skadd

Etter å ha gått gjennom de ulike drapene han begikk på Utøya, spør Engh om han kan huske noen han skjøt som ble skadd og ikke ble drept. Hun begynner med å spørre om han husker noen som klarte å flykte fra Kafébygget, eller som ikke ble drept der.

– Jeg har ingen minner om det, men det er stor sannsynlighet for at noen gjorde det, sier Breivik.

Han forteller videre at han tror en del personer ble skadd da han skjøt på Teltplassen.

– Det var noen som sto på den andre siden i skogholtet. Jeg er ganske sikker på at jeg traff flere der som ble skadd. Da jeg kom bort, merket jeg at det var nesten ingen som lå nede. Da tenkte jeg at mange nok hadde flyktet, sier han.

Skjøt mot kroppsdeler

Breivik forteller at da han sto ved en skrent i nærheten av Kjærlighetsstien, kunne han se at mange forsøkte å gjemme seg inntil fjellhyller lenger nede.

– Mange klarte ikke å gjemme hele kroppen, så jeg prøvde å skyte bein og arm med den hensikt å få dem ut i synsvidde, forklarer han.

Han sier dette også gjaldt ungdommer som befant seg ved Pumpehuset. (NTB)

Mer fra Dagsavisen