Innenriks

Breivik anker ikke dommen

Ankefristen går ut i dag, og via sine forsvarere sier Breivik at han ikke anker dommen.

Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at terrordømte Anders Behring Breivik ikke anker dommen fra Oslo tingrett.

– Breivik er veldig tydelig på at han ikke vil anke. Det er ingen tvil om at 22. juli-rettssaken i dag er slutt, sier Lippestad.

Vil ikke anke

Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra ankom like etter klokken 13 fredag Skien fengsel for å møte Breivik. En drøy time senere kom de ut fra fengselet og opplyste til de fremmøtte pressefolkene at 33-åringen fastholder sin tidligere beslutning om å ikke anke dommen. Dermed er det endelige punktum satt i saken mot Breivik.

– Vi er lettet. Vi mener det ble en god dom, en riktig dom, og det er veldig godt å vite at det nå er slutt, sier Lippestad.

Breivik sa under møtet at han var fornøyd med jobben forsvarerne har gjort.

– For oss er ikke det avgjørende, men en av målsettingene for oss som forsvarere er jo å ivareta hans interesser, og at klienten mener vi har gjort det, er viktig for oss, sier Lippestad.

Lettlse fra berørte

Breivik ble i Oslo tingrett 24. august dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Forvaringsdommen kan forlenges med inntil fem år av gangen.

At 22. juli-dommen er rettskraftig er en lettelse for dem som er direkte berørt, og som fryktet en ny runde i lagmannsretten, sier bistandsadvokat Siv Hallgren.

Hallgren er koordinerende bistandsadvokat i saken og representerer berørte og etterlatte fra regjeringskvartalet. Hun er glad for at dommen blir stående.

– At det var nok med en behandling i tingretten er det naturligvis godt for dem å vite. Det betyr at de er ferdige med denne delen av saken. Særlig gjelder dette for dem som har vært inne og vitnet i rettssaken, sier Hallgren.

Hun sier bistandsadvokatene nå fortsetter sitt arbeid med erstatningssakene. Dommen blir en del av grunnlaget for erstatningen.

Fornøyde med dommen

Pårørende og berørte etter 22. juli fryktet en anke fra Anders Behring Breivik. En rettskraftig dom er ett viktig skritt videre i en vanskelig prosess.

Det mener lederen for Støttegruppa for 22. juli, Trond Henry Blattman.

– Vi var veldig fornøyd med den dommen som kom, og vi håpet at den ble stående. Det er utrolig viktig for oss at det ikke kom en anke, sier Blattmann til NTB.

Da dommen falt 24. august ville Anders Behring Breivik ikke svare på om han vedtok dommen på stedet eller ville anke, og han begrunnet det med at han ikke anerkjenner domstolen. Rettens administrator tolket dette som at Breivik tok betenkningstid. Trond Henry Blattmann sier at de fleste har vært forberedt på at det kunne komme en periode med betenkningstid.

– Selv om vi aldri kan vite hva Breivik kan finne på, har vi forholdt oss til at dommen blir stående. Det er en ganske kjent sak at de aller fleste tar betenkningstid når de blir domfelt. Så jeg tror ikke det er så mange som har hengt seg opp i det, sier Blattmann.

Mediene må roe ned

Støttegruppa har vært klar i sitt ønske om at pressen nå må roe ned sin omtale av Breivik, men Trond Henry Blattmann tør ikke helt tro på det vil skje.

– Vi mener mediene må roe seg ned, ikke minst når det gjelder å skrive om massemorderen. Det synes vi ikke noe om. Vi er åpen for at det skal føres debatter om terror og politisk ekstremisme. Men å profilere massemorderen, synes vi ikke noe om. Så ham får de skrive mindre om, og heller ta fatt på de viktige sakene, sier Blattmann.

Mer fra Dagsavisen